Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Frederiks oväntade miss under talet – här går allt fel

06 maj, 2024, 19:05 
Vendela Lönnqvist
SVT
Ibland går det inte helt som planerat...
Annons

– Det är alltid ett nöje att besöka Sverige. Men den här tiden är fortfarande väldigt speciell för drottning Mary och mig. Vi är här på vårt första statsbesök som kungaparet. Av önskan och efter sed.

Så börjar danska kung Frederik sitt tal under den efterlängtade galamiddagen som vankades i kungaparets ära.

Vilka klänningar! Vilka juveler! Se kungligheternas magiska outfits på danska festenBrand logo
Vilka klänningar! Vilka juveler! Se kungligheternas magiska outfits på danska festen

Kung Frederik om relationen till Sverige

Det finns ingen tvekan om att Sveriges och Danmarks kungligheter står varandra nära, både genom släktband och nära vänskap.

Så det var ett efterlängtat besök från bägge parter.

– Sverige betyder något alldeles speciellt för Mary och mig, för vår familj och för oss danskar. Vi känner oss hemma här, säger Frederik och fortsätter:

– Sverige och Danmark är släkt. Vi förstår varandra och delar värderingar och människosyn. Vi känner oss hemma i varandras sällskap. Vi hejar på varandra och firar varandras segrar i internationella sammanhang.

Annons

"Oförglömliga minnen"

Frederik fortsätter prata om det nära band de båda länderna har till varandra, och hur vi stärker varandra både när det gäller humor och allvar.

– Det är Marys och min önskan att detta statsbesök blir minnesvärt. Vi har redan många oförglömliga minnen med dig och kronprinsessparet, och idag och imorgon kommer utan tvekan att läggas till på listan över ögonblick vi minns. Må detta besök, liksom de många som har föregått det, stärka de nära band som binder våra länder, folk och familjer samman.

Kung Frederiks miss under talet

Frederik väljer att avsluta talet, likt vår egen kung, med en skål – både för bland annat Sverige och det svenska folket.

– Jag skålar för Sverige och det svenska folket, för svenska kungahuset och för deras majestäter kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia med en önskan om lycka och välstånd för båda våra länder.

Fram till skålen går allt som på räls för den danska kungen,

Men det är efter han skålat med sina bordsgrannar som det inte riktigt blir som planerat. Kungen syns dricka efter sin skål och ska precis ställa ner glaset på bordet, innan en person ur hovets personal kommer fram för att ta emot glaset.

SVT

Frederik syns skratta till innan han rättar sitt misstag och ger glaset till personalen.

Slutet gott, allting gott!

Annons