Kräver att kungen ska straffas – för Victorias hundköp!

Ska kungen straffas för Victorias val av hund?

Kritiken mot att kronprinsessan Victoria köpte en blandrasvalp stormar fortfarande.Nu kräver vissa att kungen ska straffas.

Kronprinsessan Victoria fixade en ny medlem till familjen i vår. En bedårade liten hundvalp vid namn Rio, som fick sin formella presentation på Instagram.

Men familjelyckan fick inte förbli ogrumlad. Plötsligt befann sig Rio och Victoria mitt i en kontrovers.

Kronprinsessan Victoria köpte en hundvalp – en blandras cavapoo

Ska kungen straffas för Victorias val av hund?

Ska kungen straffas för Victorias val av hund?

Rio är nämligen en blandrashund, en cavapoo. En mix mellan pudel och cavalier king charles spaniel. Kritiken strömmade in, både i kommentarsfälten på Instagram och lite varstans på nätet.

Svenska Kennelklubben har nåtts av kritiken. Nu har Hans Rosenberg, deras presstalesperson, skrivit ett öppet brev för att ta itu med debatten.

“Svenska Kennelklubben, SKK, förstår att landets uppfödare reagerar starkt när de kungliga nu har valt att utöka sina familjer med två blandrashundar. Många uppfattar det som ett hån med tanke på det arbete som våra uppfödare, ras- och specialklubbar, länsklubbar samt SKK centralt gör för att främja avel av friska och sunda rashundar. Ett arbete som även bedrivs i samarbete med landets veterinärkår”, skriver Hans.

Vill att kungen ska straffas

SKK hymlar inte med att de knappast uppskattar blandrasavel. I det öppna brevet förklarar Hans att man kommer att uppmuntra presumtiva hundköpare att INTE göra som Victoria.

“Nu när intresset har ökat att köpa en hund ska vi fortsätta att stötta våra uppfödare så att presumtiva valpköpare väljer en rashund registrerad i SKK. Det är extra viktigt att ta hand om alla de som går i hundköpstankar på bästa sätt”, skriver Hans.

Kritiken har som sagt varit hård. Vissa har till och med krävt att Victorias pappa, kung Carl Gustaf, ska bli indirekt straffad för sin dotters hundköp. Detta är dock inte något som SKK ställer sig bakom.

“SKK kommer inte, som några kräver, att frånta att H M Konungen titeln SKKs höga beskyddare för att hans barn har valt en blandras”, skriver Hans.