Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kris i England! Elizabeth sjukskriven och familjemedlemmarna sviker

12 nov, 2021, 12:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Drottning Elizabeth

Därför väckte 95-åringens sjukhusvistelse en sådan stor oro. Konflikter och skandaler är sedan decennier vardag i den brittiska kungafamiljen, och det finns i nuläget ingen som kan ta drottning Elizabeths viktiga plats.

Annons
Nya beskedet om drottning Elizabeth väcker oro!Brand logo
Nya beskedet om drottning Elizabeth väcker oro!

Vem ska göra jobbet? Drottning Elizabeth är 95 år fyllda men hon bär fortfarande det brittiska kungahuset på sina axlar – både bildligt och bokstavligt talat. Därför blev oron stor när drottningen nyligen (mot sin vilja!) tvingades tillbringa en natt på sjukhus. Även det faktum att hovet först påstod att drottningen var hemma och vilade, när hon i själva verket befann sig på sjukhus, har väckt oro.

Splittringen är stor

För vem ska göra jobbet om drottningen inte gör det? Splittringen inom familjen är som bekant stor, åtminstone mellan dem som skulle komma ifråga för jobbet. Prins Harry och Meghan har försvunnit ut i kulisserna i Hollywood, och Harrys konflikt med familjen bara djupnar.

Meghan Markle och prins Harry
Förlusten av Meghan och Harry, två av familjens forna fixstjärnor, börjar sjunka in.

Prinsessan Anne är visserligen både arbetsför och plikttrogen, men hon har aldrig jobbat särskilt mycket med representation utan med välgörenhet. Prins Andrew, som gärna vill arbeta kungligt, får inte – på grund av Epsteinskandalen är han isolerad och fråntagen alla sina uppdrag. Återstår då prins Charles och Camilla, prins William och Kate samt prins Edward och Sophie – förvisso inget dåligt sällskap men de jobbar alla redan flitigt i drottningens tjänst. Så vem ska ta över drottningens alla plikter och arbetsuppgifter?

Hertiginnan Camilla och prins Charles
Camilla kommer troligen att få en alltmer framträdande roll om drottningen tvingas trappa ner.

Många bedömare tror att prins Charles hustru Camilla kommer att stiga fram på ett tydligare sätt när Elizabeth går bort och hennes make blir kung. Det kan visserligen förefalla logiskt, men Camilla blir aldrig drottning och hon har väldigt långt till Elizabeths starka position. Det är därför svårt att se henne som drottningens ersättare. Charles och Camilla är ju inte heller purunga, och det blir allt tydligare att förlusten av Harry och Meghan som arbetande, seniora medlemmar av kungafamiljen är stor.

Annons

Den enda som enar familjen

Men det största problemet är nog ändå inte drottningens funktion som arbetshäst, utan hennes viktiga roll som ledare och sammanhållande länk mellan generationer och mellan familjer. Hon är den enda som har en stark personlig relation med samtliga inblandade familjemedlemmar, och hon är den som alla hyser en stark lojalitet mot. Ingen vill svika eller såra henne.

Prinsessan Anne
Prinsessan Anne jobbar på med sina egna projekt, men kan knappast ersätta sin mamma.

Men drottningen har förstås även en mycket viktig funktion som landsmoder för det brittiska imperiet. Elizabeth har suttit på tronen ända sedan 1952, hon är nu inne på sin fjortonde premiärminister och när hon tillträdde var det Winston Churchill som hade jobbet. Hennes sju (!) decennier på tronen har dessutom präglats av oerhörda förändringar på nästan alla plan i hela världen, och det är många som har svårt att tänka sig England utan henne.

Annons

Vem är den kungliga rasisten?

Drottning Elizabeth har också stått stark genom alla stormar och skandaler som har skakat familjen, och förtroendet för henne är obrutet – jämför till exempel med prins Charles, prins Andrew och prins Harry, som alla i någon mån har devalverat kungahusets värde. Många av dessa frågor är dessutom olösta; hur kommer Harrys roll att se ut framöver, vad kommer Meghan att säga nästa gång, och vad händer med den tickande bomben om den kungliga rasisten?

Prins Andrew
Sexskandalen kring prins Andrew är minst sagt en tickande bomb…

Sexskandalen rullar vidare

Och kanske framför allt, vad händer med skandalen kring prins Andrew? En engelsk prins inför rätta i amerikansk domstol för sexbrott – det kan inte bli så mycket värre. En fråga man kunde önska att Elizabeth slapp hantera men å andra sidan är väl hon den enda som skulle kunna hantera situationen med någon form av värdighet i behåll.

Det sätter även ljuset på en större fråga; hur starkt kommer stödet för monarkin i England att vara utan drottning Elizabeth?

Foto: TT

Annons