Krisåtgärden efter kungens möte med Magdalena Andersson – hovet stoppar

Kungen och Magdalena Andersson

Hovet agerar efter bilden på kungen och statsminister Magdalena Andersson.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 48?
Slå på ljud

Magdalena Andersson har redan tillbringa en vecka som landets statsminister. Men nu har hon för första gången fått uppleva en av de allra mest speciella plikterna som kommer med ämbeten.

Statsministern är nämligen förpliktad att träffa Sveriges statschef, kungen, för att upplysa honom om det allmänna läget i politiken – och om regeringens tankar inför framtiden.

Hovet tvingas sätta stopp efter bilden på kungen och Magdalena Andersson

Magdalena och kungen har haft sitt möte, och en bild på deras sammankomst blev publicerad på kungahusets officiella Instagram-konto.

Så här stod det i bildtexten:

"I dag gav Kungen företräde för statsminister Magdalena Andersson på Kungliga slottet.

Kungen träffar regelbundet Sveriges statsminister för att informera sig om regeringens arbete. Dagens företräde var det första med statsminister Magdalena Andersson.

Enligt regeringsformen har statsministern ansvar för att hålla statschefen underrättad om rikets angelägenheter. Det sker vid enskilda företräden samt vid informationskonseljer där Kungen, Kronprinsessan, statsministern och statsråden deltar.

Magdalena Andersson tillträdde som statsminister i samband med skifteskonseljen på Kungliga slottet den 30 november."

Men något är annorlunda med inlägget. I vanliga fall gillas och kommenteras det flitigt på hovets bilder på Instagram-kontot. Men denna gång syns inga kommentarer.

Ingen teknisk miss

Varför? Jo, hovet har nämligen valt att stänga av kommentarsfunktionen så att ingen kan skriva något om bilden – den funktionen är tillgänglig på alla andra bilder.

Detta är ingen teknisk miss av något slag. Hovet har valt att göra så även vid tidigare statsministerkonseljer, som när Magdalenas föregångare Stefan Löfven var på besök på slottet.

Anledningen är troligen att hovet vill undvika allt för utbredd och hätsk politisk diskussion i sitt kommentarsfält. Kungahuset är som bekant en opolitisk institution, som ska stå fri från partipolitiska lojaliteter.

Därför väljer man att stänga kommentarsfältet.

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

LÄS MER: Hemliga sällskapen runt kungen – ritualer, kvinnoförbud och maktspel

LÄS MER: Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen

LÄS MER: Silvia och familjesjukdomen – planen med kungen: "Viktigt"