Kritik i nya boken mot Victorias klädval: ”Det är inte okej – klart olämpligt”

Polarpriset 2014 och vigseln mellan prins Carl Philip och prinsessan Sofia – två högtidliga tillfällen då Victoria överraskat genom att bära H&M-kläder.
Kronprinsessan Victoria har förvånat många med sina klädval. Nu får hon tung kritik.
Annons

Att kronprinsessan Victoria bär H&M hyfsat regelbundet har många noterat. Svensk Dams egen modeexpert Johanna Lejon skrev följande våren 2018:

“Kronprinsessan kan i princip välja och vraka i garderoberna hos Gucci, Givenchy och Prada. Ändå väljer hon gång på gång kläder från budgetkedjan H&M”.

Annons

Men är det mer än bara tycke och smak som får Victoria att välja H&M? Detta utreder författarna Jonas Alsgren och Erik Palm i boken “The Big Boss – Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person”.

Annons
Boken är utgiven på aktade förlaget Norstedts.
Boken är utgiven på aktade förlaget Norstedts.

Kronprinsessan Victoria och H&M – är relationen problematisk?

Polarpriset 2014 och vigseln mellan prins Carl Philip och prinsessan Sofia – två högtidliga tillfällen då Victoria överraskat genom att bära H&M-kläder.
Polarpriset 2014 och vigseln mellan prins Carl Philip och prinsessan Sofia – två högtidliga tillfällen då Victoria överraskat genom att bära H&M-kläder.
Annons

I boken utforskar Jonas och Erik det i många fall väldigt intima samarbetet mellan kungafamiljen och Persson-klanen. Kungligheterna har vid flera tillfällen besökt Stefan Perssons gods i byn Ramsbury i det engelska grevskapet Wiltshire. Sonen Karl-Johan Persson är dessutom nära vän med kronprinsessparet och har setts gå på golfrundor med prins Daniel.

Men kopplingarna mellan familjerna rör mer än det sociala livet. Så här skriver Jonas och Erik i boken:

“Sammanlagt har familjen Persson donerat minst 33 miljoner kronor till kungahusets stiftelser, antingen från Stefan Persson privat eller genom familjen Perssons stiftelser och bolag som de kontrollerar.”

Om detta har Jonas och Erik talat med antikorruptionsrevisorn Louise Brown, som själv skrivit boken “Den skenhelige svensken – korruption utan konsekvenser”.

“Då är det inte okej”

Louise ser ett problem med relationen mellan Persson-klanen och kungafamiljen.

Annons

Claes Sandgren, professor emeritus i juridik vid Stockholms universitet och medlem i antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals svenska styrelse, är också kritisk. Han menar att de särdeles uppenbara kopplingarna mellan H&M och kungafamiljen är djupt problematisk.

– Den nära relationen mellan kronprinsessan och H&M i form av omfattande donationer å ena sidan och exponeringen av H&M:s produkter å den andra är klart olämplig. Kronprinsessans bristande integritet skadar kungahusets anseende.

I boken tar Margareta Thorgren, informationschef på hovet, tydligt avstånd från misstänkliggörandet av Victorias vana att bära H&M-kläder.

Annons

– Vi vill vara tydliga med att kronprinsessans klädval aldrig är fråga om motprestation i någon form, säger Margareta i boken.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

30 kommentarer till “Kritik i nya boken mot Victorias klädval: ”Det är inte okej – klart olämpligt””

 1. Fluff skriver: 10 maj, 2020

  Detta har diskuterats av och till bland kommentatorerna i många år.
  Ska bli intressant att läsa ”den trognes försvarstal”.
  Fru Thorgrens svar är ett klockrent ”Goddag yxskaft”.


 2. Gunsan skriver: 10 maj, 2020

  Allvarligt talat tror jag inte att det första urvalet av kläder görs av kronprinsessan utan att det görs av hennes duktiga stylist Tina T. Författarna har nog missat det. Dessutom bär hon kläder av många andra svenska designer. Det skulle bli ett ramaskri om bara vände sig till utländska modehus som Givenchy, Dior etc och hur mycket deras kläder kostar.


 3. Farbror Blå skriver: 10 maj, 2020

  Välkomnar att frågan aktualiseras av sakkunniga, då vi som tidigare fört fram just de argumenten fått veta att de kungligas uppgift är att “marknadsföra svensk konfektion”
  Fru Thorgrens inställning är förväntad och väger lätt i sammanhanget


 4. josefin skriver: 10 maj, 2020

  Äntligen uppmärksammas detta kompisrygggnuggande. Förra gàngen, dà det àktes pà smekmànad, blev det inga konsekvenser men man kan ju hoppas att en andra gàng tar hela fràgan ett steg till.


 5. Anna skriver: 11 maj, 2020

  What else is new?!
  Kommer KP:s gräsliga knytblusar också härifrån…?


 6. Catrin skriver: 11 maj, 2020

  Och vad ska nickedockan Thorgren annars säga…?! Nepotism har väl alltid kännetecknat överklassen…!


  1. annaxx skriver: 11 maj, 2020

   Catrin.

   Instämmer, inte första gången Fru Thorgren är nickedocka.


 7. Tenna skriver: 11 maj, 2020

  Kungliga hovleverantörer har väl alltid funnits? HM kan ju få en skylt av Kungahuset att sätta upp på sina affärsfasader. Och vad spelar det för roll om det bärs HM, Prada eller Valentino? Personligen gillar jag att Kungahuset “marknadsför” svenska produkter. Sverige är ett litet land. Kungahuset känner väl varenda miljardär i landet kan jag tänka. Hur ska de kunna undvika kritiken?


 8. Eva W skriver: 11 maj, 2020

  33 miljoner till stiftelser – vem kan ha något att invända på det?


 9. Minna skriver: 11 maj, 2020

  Anna stämmer 100%


 10. gneta skriver: 11 maj, 2020

  Det kan ju iof lätt lösas, genom att media slutar skriva om varifrån kläderna kommer. För jag tror knappast gemene man sitter och granskar och letar varifrån KP Victoria kläder kommer.


 11. Eva H. skriver: 11 maj, 2020

  När kronprinsessan använder sig av H&Ms kollektioner, gäller det väl i första hand deras ekologiska modeller. Gucci, Prada m.fl. kanske inte har så mkt av den varan i samma pris som H&M ?


  1. josefin skriver: 11 maj, 2020

   Eva H, CNN hade nyligen en intressant artikel om konsumtionsmodet. De tog faktiskt just HM som exempel, var noga med att pàpeka att detsamma gäller alla “fast fashion” producenter. Man köper deras varor ofta o mycket, o de ekologiska modellerna är mer ekologiska än de o-ekologiska —- men, tex nár det sägs att plagget är gjort av recyclat material sà kan det mycket väl var tex 2% recycling o det är ju en droppe i oceanen. HM har fàtt smäll pà fingrarna för den marknadsföringen.


  2. Grethe skriver: 11 maj, 2020

   Eva tar ikke høyde for at de antrekkene Victoria bærer fra HM er spesialsydde til henne, så ikke billige kjoler of the rack 😉 En norsk designer sa på spørsmål om å sy kjole til en kongelig. De kommer fort opp i 40 000 eller mer da det er en del håndsøm med slike kjoler etc. Disse kjolene er ikke sydd i en håndvending. I tillegg har vi poenget med at V eier aksjer i HM. Selv om hun har solgte seg ned i eierandel så har hun stadig noen. Så debatten om vennskap og donasjoner vi ser her. Så har vi den langt levende debatten om HMs arbeidsforhold for syerskene. Så summa summarum en Gucci kjole kunne endt opp med å være billigere, og det hadde ikke minst gått mer stille for seg. Så debatten om det er egnet at V fronter HM i flere spesialsydde antrekk hvert eneste år vil bestå 😉


 12. Tina Dahlgren skriver: 11 maj, 2020

  Herre gud !! Det här börjar ju bli löjligt. Man klagar hennes hund köp och nu kläd köp. Vad blir det nästa, att hon köper tandkräm på ICA och inte på Dior eller någon dyr utländsk affär. Kan man inte se viket fint arbete hon gör för svenska företag


  1. charlotte skriver: 11 maj, 2020

   Fin kommentar! Tack.


  2. Catrin skriver: 11 maj, 2020

   Kan du precisera vari detta fina arbete för svenska företag består…? Det har nämligen gått mig spårlöst förbi.


 13. charlotte skriver: 11 maj, 2020

  Skönt att Victoria inte köper kläder från Gucci eller Oscar de la Renta som andra kungligheter gör. Vilket ramaskri det skulle bli. HM:s kläder passar henne perfekt. De är ungdomliga och enkla i snittet.


  1. Grethe skriver: 11 maj, 2020

   Nå regner jeg med Charlotte var sarkastisk siden V elsker dyre design kjoler hun som de andre. Ingen har så mange fra Elie Saab som V, og siden vi vet hun har flere kjoler fra Oscar i garderoben for ikke å snakke om tassel øreringene til 400 dollar. Og regner med C vet at Victorias antrekk fra HM er spesialsydde så ikke akkurat et antrekk til 500 spenn vi snakker om her 😉


  2. josefin skriver: 11 maj, 2020

   Grethe, tack, jag hàller med om att charlotte verkligen har god humor i sina kommentarer.


 14. Fluff skriver: 11 maj, 2020

  Noterar att flera här missar vad detta egentligen handlar om.
  Det handlar inte om kläder.


 15. Jennie skriver: 11 maj, 2020

  Jösses! Stackars människa, hur hon än gör blir det kritik. Val av hund, kläder, frisyren, osv. Vill bara påminna om att vår kronprinsessa med familj är lika viktiga och mänskliga som vi andra. Kan inte vara lätt att leva med allas ögon på sig hela tiden. Personligen är jag mycket stolt över vår kronprinsessa på många sätt, hon är en fighter och en mycket kompetent person.


 16. Ingrid skriver: 11 maj, 2020

  Victoria är väl inte känd för att göra genomtänkta val eller konsekvensanalys.
  Hon vill bara ha……. detta är genomgående.


  1. Marianne skriver: 14 maj, 2020

   Ingrid: Vad är det egentligen du tycker att Victoria borde ha gjort?
   Ingått äktenskap med en tysk hertig?


 17. Surkärring skriver: 11 maj, 2020

  Kanske smartast med sömmerskor utan koppling till varumärken.


 18. Pia Kragh skriver: 12 maj, 2020

  Hej
  Kan man inte bara låta denna kvinna vara i fred och låta henne få göra de val som hon själv vill!?
  Vad är vi för ett folk som sitter och kritiserar det minsta lilla!?
  Hon har köpt fel hund, hon har opassande kläder på sig och ditten och datten!!
  Skäms på er som gör så!


  1. Ingrid skriver: 12 maj, 2020

   Hon har alltid gjort som hon själv vill därigenom anledningen till kritiken.


 19. Marianne skriver: 14 maj, 2020

  Vilket larvigt trams. Victoria har flera gånger burit kläder från Lindex vid offentliga framträdanden och det är väl ett märke fullt jämförbart med H&M.


 20. charlotte skriver: 15 maj, 2020

  Marianne 14/5,
  Bra kommentarer!


 21. Fluff skriver: 16 maj, 2020

  Som sagt, det handlar inte om kläder.
  Var är ert kritiska och analyserande tänkande?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar