Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kritiken mot kungahuset efter uppmärksammade bilden – besvikelsen för Estelle

20 okt, 2023, 08:55 
Vendela Lönnqvist
”Personligen hoppas jag att det förändras."
”Personligen hoppas jag att det förändras."

Efter den uppmärksammade bilden väcktes kritik mot kungahuset som länge kritiserats för att isolera sig.

Annons
Prinsessan Estelles kungliga succé – exklusiv film inifrån festen!Brand logo
Prinsessan Estelles kungliga succé – exklusiv film inifrån festen!

Det blev ett ordentligt firande på Christianborgs slott i Köpenhamn när prins Christian skulle gratuleras på sin 18-årsdag.

Prins Christians första offentliga tal

Över 200 ungdomar från runt om i Danmark hade bjudits in till vad som kom att kallas för en "ungdomsfest", där några av landets mest kända artister uppträdde framför såväl kungligheter som societeter.

HURRA! Här firas prins Christians födelsedag – Svensk Dam på platsBrand logo
HURRA! Här firas prins Christians födelsedag – Svensk Dam på plats

Totalt befann sig 320 gäster på plats för att fira prinsen, som också fick bevittna hans första offentliga tal:

Annons

– Det är stort för mig att stå här i dag. Tack farmor för de fina orden och för det flotta firandet. Och tack far och mor för att ni stöttar mig och för att ni alltid finns där, sa prins Christian och fortsatte:

– Jag lovar inte perfektion, men jag kan lova dedikation: Jag kommer att ge er allt jag har.

Europeiska kungligheterna som medverkade på festen

Bland de gäster som deltog i firandet fann vi den norska prinsessan Ingrid Alexandra med familj, nederländska prinsessan Catharina-Amalia och Belgiens prinsessa Elisabeth.

Självklart var den svenska kronprinsessfamiljen också där – Estelle i en drömlik, ljusrosa klänning med tyll och blommor signerad Christer Lindarw.

Brittiska kungligheternas frånvaro

Men några som lyste med sin frånvaro var de brittiska kungligheterna.

Annons

Egentligen är det inte så förvånande att varken prins William eller prinsessan Kate, tillsammans med deras barn, befann sig på plats.

Kritiken mot William och Kate

Det brittiska kungahuset har nämligen kritiserats ett flertal gånger för att isolera sig från resten av de europeiska kungligheterna – en vana som sträcker sig hela vägen tillbaka till första världskriget.

Vid den tiden ledde nämligen brittiska drottning Victorias barnbarn, Kejsar Wilhelm II, Tyskland i krig mot moderlandet.

Det tycker den brittiska, kungliga korrespondenten Richard Eden må ha varit klokt en gång i tiden, men att det nu är förbi.

”Personligen hoppas jag att det förändras. Det skulle vara fantastiskt om prinsen och prinsessan av Wales skapade tätare band med sina gelikar på kontinenten. De har ett gemensamt intresse av att visa upp att monarki kan vara en kraft för något gott”, skriver han.

SE FILMEN: Kungligheterna anländer till prins Christians stora galaparty!Brand logo
SE FILMEN: Kungligheterna anländer till prins Christians stora galaparty!

Bilden på framtida monarkerna väckte uppmärksamhet

Kritiken uppdagades efter att det danska kungahuset publicerade en bild på några av Europas framtida monarker, däribland Estelle, Ingrid Alexandra och födelsedagsbarnet Christian.

Annons

Sammankomsten, menade Eden, var ett "fascinerande exempel på när de europeiska kungligheterna samlades för den danska prins Christians 18-årsdag", även om han hade hoppats på ytterligare ett ansikte bredvid svenska Estelle.

"Men Windsors var iögonfallande genom sin frånvaro. Och prins George, 10, hade varit så söt bredvid den 11-åriga Estelle av Sverige.”

Annons