Kritiken mot Victorias hundval: "Det är Frankensteins monster!"

Kronprinsessan Victoria och hennes blandrashund Rio, en cavapoo

Kronprinsessan Victoria köpte en hundvalp av blandras till sina barn.Men valet av hund har fått kritik.

Kronprinsessan Victoria och hennes hund Rio har blivit en oväntad snackis under 2020. Rio är en cavapoo, alltså en blandning mellan pudel och cavalier king charles spaniel.

Enligt Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben har kroprinsessan Victoria och prins Daniel valt en riktig modehund.

– Intresset för cavapoos ökat och med det har också priserna stigit. Priset på marknaden för en sådan här hund ligger på mellan 30 000 och 40 000 kronor, har Hans sagt till Svensk Damtidning.

Kronprinsessan Victoria från kritik för hunden

Kronprinsessan Victoria och hennes blandrashund Rio, en cavapoo

Kronprinsessan Victoria och hennes blandrashund Rio, en cavapoo.

Men blandraser som Rio är kontroversiella. Vissa menar att man genom att köpa sådana indirekt stöttar oseriös uppfödning. Hundexperten Fredrik Steen är inne på det spåret i en intervju med Aftonbladet.

– Det finns faror, och risker. Ju mer pengar det kommer in i en sport eller intresse, desto mer ”mygel” blir det. Ju populärare en hundtyp blir, desto mer oseriös, eller hänsynslös, verkar aveln också bli. Det är aldrig bra och kommer visa sig längre fram i tiden, säger Fredrik.

– Det finns många rykten om blandrashundar. Att de exempelvis skulle vara mer allergivänliga, mer friska, att de skulle vara trevligare och bättre, att de skulle vara lugnare individer är renrasiga hundar. Detta är inte helt sant.

 

LÄS OCKSÅ: Ockelbo-grannarnas beslut – efter Ewa Westlings vädjan

“Frankensteins monster”

Den australiensiska uppfödaren Wally Conron ses som ett slags portalfigur inom blandrasaveln. Han var först med att korsa en labrador och en pudel till en labradoodle.

Nu ångrar Wally sig – och tar avstånd från blandrasindustrin.

– Jag öppnade Pandoras ask och släppte ut Frankensteins monster. Jag öppnade dörren för de här oetiska, hänsynslösa personerna att föda upp de här hundarna och sälja dem för dyra pengar – det ångrar jag mest, säger han enligt Aftonbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Frågan Victoria inte vill svara på: “Oerhört känsligt”