Stor ilska efter miljonbeskedet – rasar mot kungafamiljen: ”Helt galet”

Stor ilska efter miljonbeskedet – rasar mot kungafamiljen: ”Helt galet”

Till följd av ett speciellt år kommer kungafamiljen att få utökad apanage.

Höjda apanaget: ”Det kommer sticka i ögonen”
0:44

Efter reklamen: Höjda apanaget: ”Det kommer sticka i ögonen”

(0:44)

Slå på ljud

I dag presenterade regeringen en ny budget där vissa punkter sticker ut.

Till exempel stödet till hushåll och företag, välfärden och en satsning på ökad säkerhet och trygghet.

Samtidigt meddelade den svenska regeringen, som numera styrs av högerblocket i form av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, att kungafamiljen kommer få utökad apanage.

Detta med anledning av att kung Carl Gustav fyller 50 år vid tronen och att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung.

Enligt regeringens nya och färska budget, får kung Carl Gustaf en ökning av det så kallade apanaget på 18,7 miljoner. Totalt får hovet 167,9 miljoner kronor 2023. Det går att jämföra med exempelvis föregående budget där motsvarande summa var 149,1 miljoner.

Anledningen bakom att hovet nu får mer pengar är den samlade bedömningen kring att säkerheten behöver utökas i och med de allmänna sammankomster som kommer att ske nästa år.

Kritikstorm mot kungafamiljen efter miljonregnet

TV: Höjda apanaget: ”Det kommer sticka i ögonen”

"Vidare behöver medel tillföras för att möjliggöra aktiviteter med anledning av att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och 50 år sedan H.M. Konungen blev statschef", står det i budgetunderlaget.

Miljonregnet över kungafamiljen, som till viss del beror på att 2023 kommer bli ett speciellt år med firanden, har väckt känslor. Många menar att man borde ha översyn till de hushållen som har det kämpigt ekonomiskt på grund av de höga bolånen och den skyhöga inflationen.

Andra vill se andra prioriteringar.

"Men pengar för att satsa på järnvägen eller elektrifiering av bilflottan finns det minsann inte... prioriteringar...", skriver en användare.

"Helt galet tyvärr", lyder en annan kommentar.

"Hur var det nu hon sa.... " Vi måste alla hjälpas åt för att ta oss igenom detta"Gäller visst inte "alla" ändå! Inte faan käkar dom nudlar på slottet inte!", konstaterar en tredje.

Mitt i krisen: Höjt apanage till kungen – miljonregn över familjen