Kronprins Frederiks chockbeslut – inför tronskiftet då han blir kung

Kronprinsessan Mary Kronprins Frederik Drottning Margrethe

Drottning Margrethe säger själv att hon bara räknar med tio år till. Och nu meddelar kronprins Frederik att han lägger om kursen.

Allt om Danmarks kungahus!
Slå på ljud

Det kommer som en blixt från en klar himmel, men är förstås mycket välövervägt: Kronprins Frederik meddelar att han väljer att sluta som aktiv medlem i Internationella Olympiska Kommittén (IOK), där han bland annat haft sällskap av våra svenska stoltheter, OS-veteranen Gunilla Lindberg och höjdhoppstjärnan Stefan Holm.

LÄS MER: Kronprinsessan Mary i öppet bråk med dottern Isabella

Kronprins Frederik spelar basket

Tolv år i IOK får räcka för kronprins Frederik – han har större och mer ansvarsfulla uppgifter som väntar.

Egentligen hade Frederik tänkt hoppa av redan förra sommaren, men så blev sommar-OS i Tokyo uppskjutet ett år på grund av pandemin. Men nu är det alltså dags och Frederiks utträde kommer att äga rum mycket snart, redan i slutet av juli, innan sommar-OS drar igång.

Men Danmarks kronprins har sina skäl:

– Beslutet att sluta ger mig möjlighet att intensifiera mitt arbete med andra viktiga frågor, bland annat i relation till Danmarks position som en av världens ledande nationer inom den gröna agendan, och inom hållbarhet och innovation, låter han hälsa via danska hovet.

Ett steg närmare tronen alltså? Då och då ploppar de ju upp, abdikationsryktena som säger att drottning Margrethe planerar att stiga åt sidan till förmån för sin äldste son, som precis har fyllt 53.

Nu verkar de dock inte så sannolika, de där ryktena. Margrethe är en drottning av den gamla skolan och lever efter samma rättesnöre som sin svenska morfar Gustaf VI Adolf: Plikten framför allt.

Drottning Margrethes ord om framtiden

Kronprins Frederik Prins Christian Drottning Margrethe

På hovets officiella bild från i fjol är det kronprins Frederik som kliver fram. Margrethe sitter ner, som hon ofta gör numera för att avlasta sin onda rygg.

LÄS MER: Drottning Margrethes maffiga aftonklänningar – se hennes unika stil

Själv ser Margrethe början på slutet närma sig, det var hon tydlig med i den läsvärda intervju som hon gjorde inför sin 80-årsdag i fjol:

– Jag tror inte att jag har tio år framför mig. Det tror jag inte. Men det kommer ju att visa sig. Jag känner inte att tiden är på väg att ta slut, men med ett visst mått av verklighetsanpassning får man väl säga att det inte är tio år kvar.

Så kanske är kronprins Frederiks oväntade beslut att lämna IOK ett litet steg på hans väg mot den livsuppgift som han har förberett sig på i så många år: Att bli Danmarks kung.

Kronprinsessan Mary med sin Frederik. De har varit gifta i 17 år och har fyra barn mellan tio och femton.

LÄS MER: Ska drottning Margrethe lämna över till Frederik?

LÄS MER: Drottning Margrethe: Jag har nog inte 10 år kvar

LÄS MER: Nya bilden avslöjar: Den privata sidan av drottning Margrethe

Foto: TT, Per Morten Abrahamsen/Kongehuset.dk.