Kronprins Frederiks släktingar säljer historiskt arv

Tiaran

Kronprins Frederiks nära släktingar, tvillingarna Camilla och Josephine, 46, och lillasyster Feodora, 43, af Rosenborg, fyller på hushållskassan. Nu säljer de familjesmyckena värda en förmögenhet!

Ett av de vackraste diademen från danska kungahuset ska nu auktioneras ut på Bruun Rasmussen Konstauktioner. Det är det fantastiska safir – och diamantdiademet som drottning Alexandrine fick vid bröllopsceremonin i Cannes år 1898 av den ryska tsaren.

Arveprinsesse Caroline-Mathilde

Det är kronprins Frederiks och prins Joachims sysslingar, de tre komtesserna af Rosenborg, som säljer sitt arv fem år efter föräldrarnas död.

Det är det fantastiska safir – och diamantdiademet.

Här är det fantastiska safir – och diamantdiademet.

Historiskt diadem

– Historien gör diademet fantastiskt. Det har varit så länge i kungafamiljen och nu säljs det. Smycket är väldigt sällsynt. Det är ett ryskt smycke och före revolutionen 1917 var de ryska juvelerna alltid kända för hög kvalitet och de mest överdådiga, säger Bruun Rasmussens chefsexpert i rysk konst, Martin Hans Borg.

Martin Hans Borgmed Arveprinsesse Caroline-Mathilde tiara

Diamantdiademet är bara början. I slutet av november kommer det att finnas möjlighet att uppgradera smyckesskrinet med kunglig glamour och ädelstenar. Komtesserna Camilla, Josephine och Feodora har ett enastående arv som snart klubbas ut på auktionshuset Bruun Rasmussen.

Komtesserna Camilla, Josephine och Feodora säljer sitt arv.

Komtesserna Camilla, Josephine och Feodora.

Systrarna kommer nämligen även att sälja flera saker från sitt generösa arv, bland annat många dyrgripar de ärvt efter sin moster, prinsessan Elisabeth, som gick bort i somras.

– Det är flera hundra saker som tillhört prinsessan Elisabet, som kommer att gå under klubban. Även då är det auktionshuset Bruun Rasmussen som får äran att sälja de kungliga tingen, skriver danska Se&Her.

Kungliga blodsband

Systrarna är nära släkt med drottning Margrethe av Danmark. Trion Camilla, Josephine och Feodora af Rosenborg är barnbarnsbarn till kung Christian X av Danmark och drottning Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin. Prins Knud och Caroline-Mathilde av Danmark var deras farfar och farmor. Greve Christian af Rosenborg var deras pappa och mamman hette grevinnan Anne Dorte av Rosenborg.

Fann kärleken i tv

Camilla af Rosenborg har haft det tufft. För två år sedan skilde hon sig efter 25 år från sin 20 år äldre man Mikael Rosanes. Men hon fann kärleken på nytt i tv! Och i somras lyste kärlekslyckan över henne då hon i augusti 2018 gifte sig med Ivan Ottosen i Lyngby kyrka med bröllopsmiddag på golfklubben Nivå, där Ivan arbetar som kock.

Camilla

Camilla af Rosenborg.

Försäljningen tyder på att de kungliga släktingarna är i stort behov av pengar, menar den danske kungaexperten och författaren Søren Jakobsen:

– Bara diademet är värderat till mellan 1,5 och två miljioner kronor. Och med det stora intresset från förmögna utlänningar kommer Danmark för alltid förlora dyrgripen.

Martin Christian Bolin

På bilden ser ni Martin Hans Borg på auktionshuset Bruun Rasmussen och smyckelegenden Christian Bolin.

Ekonomiskt pressade

Det är tragiskt tycker Søren Jakobsen eftersom en nästan hundraårig historia försvinner.

– Det måste ha varit ett tufft beslut, för detta är inget man gör i den sortens familjer. I äldre dagar tog kungafamljen med smyckena på flykt och sålde dem endast om de var i livsfara. Försäljningen är ett tecken på att att systrarna är ekonomiskt pressade, säger Jakobsen.

Bankvalv

Å andra sidan kan man tänka sig att det kan vara svårt för tre syskon att dela på smyckena. I dag är det inte heller vanligt att man använder ett så ståtlig diamantdiadem. Smyckena ligger mest i ett bankvalv. Det finns säkert många orsaker till att kronprins Frederiks släktingar säljer. I alla fall kommer de att bli rika som troll nu när auktionen äger rum!

Läs också: Prinsessan Estelle går på teaterskola

Foto: IBL, TT