Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprins Haakon indragen i stort drama – allt hölls hemligt

19 jul, 2022, 10:36 

Nu stormar det kring den norska kronprinsen.

Annons
Har du koll på norska tronföljden?Brand logo
Har du koll på norska tronföljden?

Våra kungliga grannar i väst har stött på patrull. Norges kronprins Haakon är i full gång med ett byggprojekt, men hanteringen av ärendet kritiseras ny av medieforskare.

– Har någon fått panik? frågar sig mediekritikern Gunnar Bodahl-Johansen.

Bor på herrgården

Tillsammans med sin älskade Mette-Marit flyttade Haakon in i vackra Skaugum gård i Asker. Där bor den norska kronprinsfamiljen sedan tidigt 2000-tal, och trivs bra tillsammans med barnen. Och det är ingen slump att de bor just där, herrgården ägs av den norska kungafamiljen, och det var där Haakon och systern Märtha-Louise växte upp.

Skagum gård är stor, enligt uppgifter innehar de hela 600 tunnland odlad mark, 150 tunnland park och fruktträdgård samt 750 tunnland skog.

Nu ville Haakon rusta upp bohaget – och det är här det höjts lite ögonbryn. Det hela är en aningen komplicerad historia.

Uppgifterna var inte offentliga

Under åren har herrgården renoverats då och då, och nu är det dags för en ny uppfräschning. Haakon har fått godkänt av kommunen på en ansökan om att riva en ladugård som ligger på deras mark, för att istället ersätta den med ett uthyrningslager, skriver tidningen Budstikka. Det norska hovet menar dock att ansökan inte ännu är skickad.

Annons

Det anmärkningsvärda här, och det som kritiserats, är att uppgifterna om ombyggnationen har hållits hemliga av kommunen, och inte gått att ta del av.

När tidningen kontaktar det norska hovet, svarar kommunikationschef Guri Varpe att den nya byggnaden kommer att användas för lager/administration relaterad till lagerverksamhet.

Alla inkomster relaterade till gården och byggnadsbeståndet går till enskild firma Skaugum Gård, uppger hon också. Den enskilda firman ägs av kronprinsen.

Mediekritikern Gunnar Bodahl-Johansen kritiserar att Asker kommun har undanhållit handlingarna, som borde vara offentliga för allmänheten.

– Här finns ingen grund för att undanhålla något. Det är helt vanliga byggärendehandlingar, säger han till sajten.

– Har någon i kommunen fått panik för att ansökan kommer från kronprinsens företag?

Haakon och Mette-Marit med kronprinsessan Victoria och prins Daniel tidigare i år!
Haakon och Mette-Marit med sina svenska motsvarigheter, kronprinsessan Victoria och prins Daniel tidigare i år!

Hovet visste inte

När tidningen kom ut med informationen om hemliga handlingar som de menar att kommunen dolt från allmänheten, kontaktade Budstikka det norska hovet, och det hela verkar vara frågan om en miss. Guri Varpe på hovet visste inte att kommunen först hade mörkat handlingarna, för att sedan ångra sig.

– Vi instämmer i kommunens bedömning att det är korrekt att få ta del av det här ärendet. Vi har inget emot öppenhet, och enligt vår mening kan handlingarna behandlas på samma sätt som andra liknande fall, säger Varpe till tidningen.

Ja, det hela är aningen förvirrande, men det verkar som att alla parter har kommit överens till slut.

Foto: TT

Annons