Kronprinsessan får tillstånd att skriva historia: "Okej om hon gifter sig med en kvinna"

Kronprinsessan Catharina-Amalia

Kronprinsessan Catharina-Amalia kan bli historisk som den förste drottningen som är gift med en kvinna.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 40?
Slå på ljud

Kronprinsessan Catharina-Amalia var ett av de barn som agerade brudnäbb på bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Den 19 juni 2010 var Catharina-Amalia, då sex år, på plats i Storkyrkan när hennes gudmor blev en gift kvinna.

I dag, elva år senare, är Catharina-Amalia Nederländernas tronföljare och kronprinsessa, detta sedan hennes farmor drottning Beatrix abdikerat och pappa Willem-Alexander blivit kung. En dag väntas Amalia, som hon alltid kallas, bli landets regerande drottning, och någon gång i framtiden blir hon sannolikt också regentkollega med vår egen prinsessan Estelle.

Kronprinsessan Catharina-Amalia får gifta sig med en kvinna

Kronprinsessan Catharina-Amalia

Kronprinsessan Catharina-Amalia och mamma drottning Máxima.

I dagarna kom ett väldigt viktigt besked om Catharina-Amalias framtid. Den nederländske premiärministern Mark Rutte har gett en signal om att 17-åringen kommer att vara helt fri att välja partner efter eget tycke – även om hon blir förälskad i en kvinna.

Så här skriver Mark i ett brev till det nederländska parlamentet:

"Regeringen anses att arvtagaren till tronen också ska kunna gifta sig med en person av samma kön", skriver Mark.

"Vi tycker inte att en arvtagare till tronen eller kungen borde tvingas abdikera om han eller hon vill gifta sig med en partner av samma kön."

I de europeiska kungahusen har en arvtagare aldrig ingått i ett samkönat äktenskap. Det ska också sägas att detta är en rent hypotetisk historia, eftersom Catharina-Amalia inte sagt ett ord om sin sexuella läggning.

Men tidigare har medlemmar i den nederländska kungafamiljen tvingats ge upp sina positioner i tronföljden för att kunna gifta sig med personerna de önskat. Nu är dock verkligheten en annan, och den personliga friheten värdesätts betydligt mer.

Samtidigt kvarstår ett dilemma: hur blir det med framtida arvingar om kungen eller drottningen väljer att leva med någon av samma kön?

"Det beror på omständigheterna i varje specifikt fall, vilket man inser när man tittar på hur lagstiftningen kring familjebildningar förändrats", skriver Mark.

LÄS MER: Så gick det sedan för de kungliga exen

LÄS MER: Sanningen om kungafamiljens kroppsspråk – så är de egentligen

LÄS MER: Hovets skräck: Så blir tv-serien om kungafamiljen

LÄS MER: Kungen pressades på en kvarts miljon av påstådd älskare

LÄS MER: Kungafamiljens svarta får – Jan Bernadottes otroliga livsöde