Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så gick det sedan för de kungliga exen – relationerna idag: "Han är passé"

22 jan, 2021, 16:00 
AvLinus Brännström
Inte alla kungliga kärlekshistorier slutar lyckligt med att någon blir prinsessa eller prins. Det finns också många exempel på tragiska öden, uppslitande skilsmässor och spruckna drömmar. Så här gick det sen för de kungliga exen i Sverige, Danmark och Norge.
Annons
Chris hemliga liv innan Madeleine!Brand logo
Chris hemliga liv innan Madeleine!
Svante Tegnér och hustrun Pim. Foto: Charles Hammarsten

Svante pekades ut som en av Victorias första pojkvänner

Kronprinsessan Victoria, 43, kopplades samman med några olika män innan hon träffade prins Daniel, 47, i början av 00-talet – däribland Svante Tegnér, i dag 45 år, som hon syntes med på Stureplan 1996. Han pekades ut som en av hennes första pojkvänner men förhållandet rann ganska snabbt ut i sanden.

Tegnér är i dag gift och bor med sin familj på Östermalm i Stockholm. Han jobbar på nätläkartjänsten Doktor.se och som head of new business och sitter samtidigt i styrelsen för familjeföretaget Tegnér Spirits & Wine, som har importerat alkohol till Sverige sedan slutet av 1800-talet.

I mitten av 1990-talet uppstod också ett osannolikt och osant rykte om att kronprinsessan hade en romans med programledaren Rickard Sjöberg, i dag 51 år. Bakgrunden var att Sjöberg gjort flera uppmärksammade tv-intervjuer med Victoria men han har bestämt förnekat att det ligger någon sanning bakom ryktena – så sent som 2017 sa han till Lotta Bromé i "P4 Extra" att det inte ens handlade om en liten flirt.

Annons

Tidigare har Rickard Sjöberg, som sedan 2005 är programledare för "Postkodmiljonären", berättat att han fått höra att han gjort kronprinsessan gravid.

– När jag försökte kolla hur ryktet uppstått fick jag höra att jag gjort kronprinsessan med barn och att den verkliga förklaringen till att hon åkt till USA för att studera var att hon skulle göra abort. Min semester i Afrika vid den här tiden skulle ha berott på att jag tvingats lämna landet. Det är inte klokt, sa han till Aftonbladet 2004.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Collert på väg till vännen Jon Spendrups bröllop i New York. Foto: Thomas Nilsson

Gjorde slut och blev ihop igen

Fabricerad var däremot inte kronprinsessan Victorias relation med Daniel Collert, i dag 46 år. Collert, som kommer från Djursholm, träffade Victoria när de båda pluggade på Enskilda gymnasiet. De blev ett par 1993, gjorde slut några år senare och blev sedan ett par igen – han flyttade då bland annat med henne till USA.

Annons

Daniel Collert blev senare tillsammans med Josefine Davidson som han har en son tillsammans med. Relationen höll inte och i dag är han folkbokförd ensam i en lägenhet på Östermalm.

Under 00-talet ägnade sig Collert åt att producera film och drev företag inom filmbranschen – han låg bland annat bakom de hårdkokta rullarna "Gangster" och "Rånarna", båda med Mikael Persbrandt på rollistan.

Numera driver han dock inte några företag.

Prins Carl Philip och Wiveka Thott på Lundsberg 1999.
Wiveka Thott är kusin till Gustav Thott, som är gift med prinsessan Madeleines bästis ”Lussan”. Foto: Håkan E Bengtsson

"Carl Philip var min första kärlek"

Prins Carl Philips, 41, första kända kärlek var Wiveka Thott, i dag 39 år, som han träffade när de båda studerade vid Lundsberg – han gick då första året i gymnasiet medan hon gick i nionde klass. Romansen pågick ända till året då prinsen tog studenten.

Annons

– Jag har bara fina minnen från min tid tillsammans med Carl Philip. Han var ju min första kärlek och den glömmer man inte i första taget, har hon berättat för Aftonbladet.

Efter att förhållandet tog slut har Wiveka Thott bland annat pluggat i Kalifornien och jobbat på EF Education First i många år. Sedan 2013 arbetar hon på Edument där hon i dag har titeln business area manager.

Wiveka Thott bor i Skåne med sin familj – barn och maken Johan Lindström, 45.

Prins Carl Philip och Emma Pernald strålade år 2003.

Många trodde Emma skulle bli prinsessa

Nu blev det Sofia, 36, som blev prinsessa efter bröllopet med prins Carl Philip 2015. Men innan dess var det nog många som trodde att Sveriges nästa prinsessa skulle heta Emma.

Emma Pernald och Carl Philip träffades på en seglats och var ett par i närmare tio år innan förhållandet tog slut 2009. Sedan dess har hon inte velat prata om relationen – även om hon fortfarande står kungafamiljen nära då hon är vän med prinsessan Madeleine.

– Det där är en avslutad del av mitt liv, har Emma Pernald sagt till Expressen.

Emma Pernald är idag gift med Tomas Jonson.

Hon är i dag 41 år och bor på Lidingö tillsammans med maken Tomas Jonson, 40, som hon har två barn tillsammans med. Emma Pernald har genom åren bland annat jobbat på reklambyrån McCann och som marknadschef för Polarpriset – sedan 2018 arbetar hon på Nordea där hon har titeln country marketing director.

Suzanne Sjögren är i dag gift med Pontus Westergren, prinsessan Madeleines expojkvän.

Madeleines romans med ryttaren

Innan prinsessan Madeleine, 38, gifte sig med Chris O’Neill, 46, 2013 hade hon flera uppmärksammade förhållanden – och ofta var uppmärksamheten tyvärr inte särskilt positiv.

Annons

Men en oskyldig flirt var i alla fall den hon ska ha haft med ryttaren Pontus Westergren i slutet av 1990-talet. De träffades genom hästintresset men romansen blev inte särskilt långvarig.

Westergren fortsatte med ridandet och tävlade i hoppning på högsta nivå. I dag är han 43 år gammal och verksam som tränare – han bor på en gård utanför Södertälje tillsammans med tv-stjärnan Suzanne Sjögren, 46.

Mattias Trotzig har förutom att vara tillsammans med prinsessan Madeleine även haft en relation med Carolina Gynning. Foto: TT

Madeleine delar ex med Carolina Gynning

2001 hade Madeleine sedan en relation med Mattias Trotzig, i dag 43 år, som hon träffade på en festmiddag. Han blev hennes första officiella pojkvän men förhållandet höll bara i ett halvår.

Trotzig har sedan dess varit tillsammans med bland andra Carolina Gynning men i dag bor han på Östermalm tillsammans med influencern Linn Herbertsson, 33. Han är styrelseordförande för en rad eventbolag som tillsammans omsatte över 200 miljoner kronor under 2019.

Bilden på paret från London passerade inte obemärkt förbi. Foto: IBL

Relationen tog slut när Madeleines pojkvän greps

Samma år hade prinsessan också en skandalomsusad relation med Erik Granath, som hon hade lärt känna några år tidigare då han gick på Lundsberg med prins Carl Philip.

Annons

Granath pekades omedelbart ut som en "bad boy" – Expressen rapporterade att han var dömd för narkotikabrott, misshandel och rattfylla och dessutom jagades han av kronofogden.

Det blev knappast bättre när paret fotograferades i London – bilden visade hur Granath höll sin hand på Madeleines bröst mitt under en promenad i Hyde Park.

Relationen tog enligt Aftonbladet slut efter att Erik Granath gripits av polis när han försökte vandalisera ett öltält i Visby.

– Han är passé, sa prinsessan Madeleine till tidningen 2002.

Erik Granath är numera 42 år och bor utanför Stockholm. Han äger ett företag som hyr ut bygg- och anläggningsmaskiner.

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström tillkännagav sin förlovning på Solliden.

Otrohetsskandalen skakade kungahuset

Den största skandalen i prinsessans kärleksliv inträffade dock 2010. Det var då som norskan Tora Uppstrøm Berg gick ut och berättade att hon tillbringat en natt med Jonas Bergström i Åre – nyheten slog ned som en bomb då det bara hade gått drygt ett halvår sedan Madeleine och Jonas hade förlovat sig.

Annons

De hade då varit ett par i flera år och bodde tillsammans men efter otrohetsaffären var relationen över och det planerade bröllopet ställdes in.

Det blev knappast bättre när Bergström gick vidare och inledde en relation med Madeleines nära vän Stephanie af Klercker – en vänskap som då gick om intet.

Stephanie Bergström och Jonas Bergström.

Paret är i dag gifta och har två barn tillsammans, de bor i ett 285 kvadratmeter stort hus på Djurgården i Stockholm som de köpte 2019. Villan hade ett utgångspris på 29,5 miljoner kronor men det är oklart vad Stephanie och Jonas Bergström betalade – enligt Expressen la paret ett förhandsbud innan den publika visningen.

Jonas Bergström är i dag 41 år och partner vid advokatbyrån Vinge där han drar in en mångmiljonlön.

Tragiska ödet efter skilsmässan i norska kungahuset

Ari Behn och Märtha Louise precis i början av sitt förhållande. Foto: Splash news

Det norska kungaparets äldsta barn, 49-åriga prinsessan Märtha Louise, har alltid gått sin egen väg och har genom åren bland annat hävdat att hon kan kommunicera med såväl änglar som hästar.

Annons

Hon har också visat det när det kommer till kärlekslivet – 2002 gifte sig Märtha Louise med författaren och konstnären Ari Behn, då känd för sina starka åsikter och inlägg i den norska kulturdebatten. I samband med giftermålet fråntogs hon titeln Hennes Kongelige Höyhet men fick behålla prinsesstiteln.

Paret fick tre döttrar men Ari Behn lyckades ändå inte vara lycklig, något han pratade öppet om i intervjuer. Han led av depressioner och missbrukade i perioder alkohol.

Redan 2009 sa han i en intervju med den norska tidningen Massiv att han skulle dö ensam:

– Jag kommer att dö utan någons sällskap, men utan att vara ensam och bitter. Det är som om jag aldrig helt fullt ut klarar att förbinda mig till någon.

2016 gick det norska kungahuset ut med att Märtha Louise och Ari Behn skulle gå skilda vägar. Skilsmässan gick igenom året därpå och våren 2019 meddelade Märtha Louise att hon var i ett nytt förhållande med den omstridde amerikanske shamanen Durek Verrett, 46.

Annons

På juldagen samma år dog Ari Behn. Han tog sitt eget liv, bara 47 år gammal.

– Vi är i djup sorg och smärta allesammans. Du är och fortsätter att vara djupt saknad. Och jag känner en sorg över att du aldrig riktigt förstod hur älskad du var, sa prinsessan Märtha Louise i ett uttalande efter det tragiska beskedet.

Celina Midelfart på prinsessan Madeleine och Chris O’Neills bröllop.

Haakon dejtade arvtagerska och modell

Även kronprins Haakon, 47, väckte reaktioner när han träffade och sedermera gifte sig med kronprinsessan Mette-Marit, 47. När paret träffades på Quartfestivalen i Norge var hon ensamstående mamma till sonen Marius och har själv beskrivit hur hon var rebellisk.

Mette-Marit skilde sig rejält från de flickvänner som Haakon hade haft tidigare – de har alla beskrivits som välartade överklasskvinnor.

Annons

I början av 1990-talet dejtade han till exempel Celina Midelfart, arvtagerska till ett norskt skönhetsföretag. Midelfart, som i dag är 47 år, tog själv över företaget Midelfart AS när hennes far dog 1995 och hon investerar numera också i andra företag. Hon bor i Oslo med sin son, som hon har från ett tidigare förhållande.

I mitten av 1990-talet hade Haakon också en kort relation med violinisten och modeskaparen Marte Krogh, i dag 45 år. Hon gifte sig senare med miljardären Jan Haudemann-Andersen, som hon har en dotter tillsammans med, men paret skilde sig 2016 efter bara två års äktenskap.

Den som var närmast att bli norsk prinsessa var troligen fotomodellen Catherine Knudsen som kronprinsen hade en relation med under ett par år på 1990-talet. Hon ska ha varit omtyckt inom kungahuset men förhållandet tog ändå slut.

Cathrine Knudsen är i dag 46 år. Efter modellkarriären jobbade hon på norsk tv innan hon blev konstnär på heltid. Hon är gift och har två söner.

Kronprins Frederik och dåvarande flickvännen Katja Storkholm njuter av semester.
Drottning Margrethe ska inte ha varit helt nöjd med karriären som underklädesmodell. Foto: TT

Margrethe stoppade relationen med underklädesmodellen

Kronprins Frederik, 52, träffade som bekant australiska Mary Donaldson, 48, i samband med OS i Sydney 2000. Hon hade då nyligen avslutat ett sju år långt förhållande med jämnårige australiern Brent Annells.

Annons

Frederik och Mary gifte sig 2004, hon blev då kronprinsessa av Danmark, och paret har sedan dess fått fyra barn.

Danmark kunde dock ha haft en helt annan kronprinsessa – på 1990-talet dejtade Frederik nämligen underklädesmodellen Katja Storkholm under ett par år och han ska till och med ha friat till henne. Drottning Margrethe uppges dock ha lagt in sitt veto.

Katja Storkholm, i dag 49 år, är numera konservator med egen firma i Köpenhamn. Hon har en son från ett tidigare äktenskap.

Bland kronprins Frederiks tidigare kvinnor återfinns också namn som Mie Egmont Petersen, Nina Klinker Jørgensen och Bettina Ødum. Det mest uppseendeväckande exet är dock den danska artisten Maria Montell som var tillsammans med Frederik mot slutet av 1990-talet.

Innan kronprinsen träffade Mary var han tillsammans med Maria Montell.

Deras förhållande fick ett abrupt slut då avklädda bilder av henne publicerades i pressen.

– Vi kommer från två skilda världar som är svåra att kombinera, sa Montell efter uppbrottet.

Annons

I dag är hon 52 år och gift med skådespelaren och regissören Tomas Villum Jensen som hon har tre barn tillsammans med.

I november 1995 gifte sig Joachim med sin Alexandra. Tio år senare separerade paret.

Alexandra gifte om sig med yngre fotograf

Lillebror prins Joachim, 51, gifte sig nästan tio år tidigare än Frederik. Han träffade Alexandra Manley i Hongkong i början av 1990-talet och hon blev prinsessa när de gifte sig 1995. De fick två barn och hon blev enormt populär i Danmark men äktenskapet knakade i fogarna och 2005 skilde sig prinsparet.

2007 gifte Alexandra om sig med den 14 år yngre fotografen Martin Jørgensen och hon slutade därmed att vara medlem av det danska kungahuset. Äktenskapet sprack dock 2015.

Alexandra hade apanage fram till i somras då hennes och prins Joachims yngsta barn prins Felix blev myndig. I samma veva rapporterade Danmarks Radio att Alexandra fått jobb på det klassiska danska hemelektronikföretaget Bang & Olufsen.

Prins Joachim gick också vidare och föll för franska Marie Cavallier som han friade till i Turkiet 2007. Hon blev prinsessa då de gifte sig 2008 och paret har sedan dess fått två barn.

Annons