Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Mary i tårar – händelsen med Frederik blev för mycket

12 sep, 2022, 06:30 

Mary kunde inte hålla tillbaka tårarna.

Annons
7 saker du inte visste om drottning MargretheBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Margrethe

Det har varit tudelade känslor i grannlandet Danmark under helgen. Deras drottning Margrethe firar 50 år på tronen, och nu var det dags för jubileumsfirandets stora final. Samtidigt kantades dagarna av en djup sorg, efter drottning Elizabeth.

Men firandet gick av stapeln ändå, med anpassningar efter rådande omständigheter. Under söndagen gick firandet i mål – men en programpunkt blev för mycket för kronprinsessan Mary.

Hyllningen till Elizabeth

Under lördagen inleddes firandet, som under hela året har präglat danskarna med en riktig feststämning i luften. Vårt kungapar var självklart på plats, drottning Margrethe är ju förutom en kunglig kollega, också vår kungs kusin.

På eftermiddagen gick Margrethes galafest på Det Kongelige Teater av stapeln, och samtliga gäster hade klätt upp sig till tänderna. Drottning Silvia dök upp i en oerhört vacker lila-rosa färg, och stal verkligen showen! Väl inne på teatern hade vårat kungapar hedersplats, och slog sig ned på balkongen för att avnjuta den välkomponerade föreställningen.

Drottning Silvia
Wow!

Sorgen efter drottning Elizabeth, som gjort ett stort och oförglömligt avtryck på så många som befann sig på teatern, gick inte att ta miste på. Efter Margrethes önskan inleddes hela galafesten med en tyst minut, och det var märkbart rörda gäster som reste sig upp i tystnad och hedrade hennes minne.

Annons

Tårarna bredvid Frederik

Dagen därpå var det dags igen. Söndagen inleddes med en festgudstjänst i Vor Frue Kirke, som även den anpassades efter drottning Elizabeths bortgång. De drygt 800 gästerna fick en betydligt mer nedtonad upplevelse än vad som var tänkt.

Sedan stod lunch på schemat, på den kungliga lustjakten Dannebrog innan det var dags att svira om till sina allra finaste galaklänningar. Det var nämligen dags för den stora finalen – galafest Christiansborgs slott.

På festen hyllades Margrethe av familj och andra nära, med musiknummer och tal. Sonen kronprins Frederik höll ett varmt och innerligt tal om sin mamma, till en rörd Margrethe.

Kronprins Frederik och drottning Margrethe
Mor och son!

Men det var en händelse som blev för mycket för svärdottern kronprinsessan Mary. Den danska sångerskan Malte Ebert, stod tillsammans med Nikolaj Koppel för musiken, och sjöng en helt ny låt till drottning Margrethe.

Annons

Enligt Se och hör kunde inte Mary hålla tillbaka tårarna – hon blev alldeles för tagen. Maken Frederik däremot, vid hennes sida, hade en lite annan reaktion. Han skrattade åt texten och såg road ut, men blev förmodligen lite rörd han med.

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik
Det var ett oerhört vackert par som dök upp på den stora avslutningen.

Foto: TT

Annons