Kronprinsessan Mette-Marits plötsliga tal

kronprinsessan mette-marit

Det har gått två veckor sedan Ari Behn begravdes i Oslos domkyrka. Och den norska kungafamiljen börjar så sakteliga återgå till sina kungliga plikter. Trots att sorgen förstås påverkar dem varje dag. Häromdagen dök Mette-Marit upp och höll ett oväntat tal.

Den norska kungafamiljen kämpar med sorgen efter Ari Behn. På juldagen, den 25 december, valde prinsessan Märtha Louises exman att avsluta sitt liv, vid 47 års ålder. Chocken var enorm och efter julhelgen följde den extremt sorgliga begravningen.

kronprinsessan mette-marit

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon på Ari Behns begravning.

Nu har en del familjemedlemmar dock börjat återgå till sina kungliga uppdrag och under torsdagen visade sig kronprinsessan Mette-Marit. Haakons fru har alltid haft nära till känslorna och någon “kunglig fasad” är det inte tal om i hennes fall. Kronprinsessan är sig själv – i alla lägen.

Mette-Marit har tagit Aris död hårt

När Mette-Marit dök upp i Bjørvika, där flera hundra skolbarn hade samlats för att flytta böcker från Hovedbiblioteket till ett helt nyinstiftat bibliotek, såg hon allvarlig och lite tyngd ut. Men så fort hon fick träffa barnen sprack Mette-Marit upp i ett leende. Hon valde också att hålla ett tal, dagen till ära.

– När jag var liten brukade jag gå till biblioteket med mamma hemma i Kristiansand varje lördag. Det var något av det bästa jag visste! Jag glömmer aldrig känslan av att få mitt eget bibliotekskort. Det var som en ny värld öppnade sig. En värld där jag själv kunde bestämma vad som skulle hända, sa hon till mig.

prenumerera på svensk damtidning

Foto: TT