Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Mette-Marits styrkebesked – efter privata orden

05 maj, 2021, 13:10 
Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit tar revansch på alla olyckskorpar – trots lungfibrosen: Hon är tillbaka! Se styrkebeskedet här.
Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

De senaste tiden har väldigt mycket kring Mette-Marit handlat om oron för hennes hälsa, och om hennes obotliga lungsjukdom, kronisk lungfibros.

Men också om fallolyckan vid liften i Uvdal i julas som ledde till att hon fick en fraktur på svanskotan och tvingades tillbringa natten på sjukhus.

Kronprinsessan Mette-Marit Munskydd
Kronprinsessan Mette-Marit fotograferad strax före jul.

Därför är det ju extra härligt att se att 47-åriga Mette-Marit just nu verkar må så bra! I det norska hovets dagsfärska video hyllar hon alla barnmorskor – eftersom det i dag är den Internationella barnmorskedagen – och hon gör det med stor värme. Men framför allt med styrka i rösten!

Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit hemma på Skaugum.

– Ni barnmorskor har ett av världens viktigaste jobb! säger Mette-Marit i videon och fortsätter:

– Ni hjälper till vid livets början – och sörjer för trygghet och proffsighet i den situation som är en av livets mest sårbara, både för mamman och för barnet. Allt står på spel. Oftast går det bra. Och ibland gör det inte det. Men ni är där.

Annons

Själv har kronprinsessan Mette-Marit tre förlossningar bakom sig, för 15, 17 respektive 24 år sedan. Och just den här dagen talade Mette-Marit nog inte bara i egenskap av Norges kronprinsessa, utan också som mamma: Detta var även hennes personliga och djupt kända tack.

Se filmen med kronprinsessan Mette-Marit här:

FAKTA: Detta är lungfibros

Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

Foto och video: Simen Løvberg Sund/Det kongelige hoff.

Annons