Kronprinsessan Victoria i sorg – hovet bekräftar

Kronprinsessan Victoria i sorg – hovet bekräftar

Kronprinsessan är i sorg efter beskedet. Det bekräftar nu hovet.
Johan T Lindwall om Kay Wiestål: "Han var en gentleman"
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria tar coronapandemin på största allvar. Hon har pratat med människor från olika skikt i samhället, hämtat in information om hur man runtom i landet arbetar för att sätta stopp för smittspridningen.

Nu har Victoria blivit personligen drabbad. En av hennes vänner har gått bort i den vidriga sjukdomen.

Kay Wiestål, grundare av den älskade Victoriadagen, har lämnat oss. Han avled på sjukhus i lördags, i sviterna av covid-19.

– Det gick fort på slutet, säger Kay Wieståls fru Camilla till tidningen.

Kronprinsessan Victoria i sorg – hovet bekräftar

Nu sörjer kungafamiljen en fin kamrat och otroligt viktig samarbetspartner.

– De har tagit emot information och det är förstås jättetråkigt. Kay Wiestål var ju grundare av Victoriadagen och har varit engagerad i firandet varje år sedan dess, säger Margareta Thorgren, chef för hovets informationsavdelning.

Margareta lägger till en kommentar om hur Victoria tagit beskedet.

– Kronprinsessan tycker att det är sorgligt, säger hon.

Konceptet Victoriadagen såg dagens ljus under ett samtal mellan Kay Wiestål och kungen. Kay tog taktpinnen och såg till att skapa en tradition som av vissa betraktas som "Ölands nationaldag".

2018 valde Kay att kliva åt sidan.

– Det är dags nu och det finns inget vemod i det beslutet. Att få göra detta i 40 år känns närmast obegripligt. Det finns andra som är beredda att ta över, även om inga papper är skrivna ännu och därför kan jag inte avslöja några namn. Vissa anser nog att jag borde ha klivit av tidigare. Men när det är roligt att gå till jobbet vill man ogärna sluta, inte sant? Jag har trivts under alla år. Vi har jobbat bra ihop, det har varit stil på grejerna, sa han i en intervju med Kalmar Läns Tidning.

LÄS OCKSÅ: Så reagerade resten av kungafamiljen på dödsfallet

"Han var en gentleman"

Kay Wiestål och kronprinsessan Victoria.

Kay Wiestål och kronprinsessan Victoria var vänner.

Johan T Lindwall, Svensk Dams chefredaktör, har i en krönika förklarat hur mycket Kay betydde för Victoria och resten av kungligheterna.

"För kungafamiljen var Kay Wiestål guld värd. När han skapade Victoriadagen skapade han också en oerhörd turistskatt på Öland. Varje år kring den 14 juli blommade hela Öland upp och turisterna vallfärdade till den lilla ön", skriver Johan T.

"Kronprinsessan Victoria kom att uppskatta Kay Wiestål som inte bara arrangören av Victoriadagen, utan även en person som kom att bli vän till hela kungafamiljen. Kay var en gentleman och Victoria visste att han aldrig skulle yppa några hemligheter."

LÄS OCKSÅ: Så reagerar drottning Silvia på att bli duad av reporter

{"totalCount":0,"result":[]}