Kronprinsessan Victoria med intimt avslöjande om drottning Silvia

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria kommer med ett intimt avslöjande om drottning Silvia.
Så långa och korta är svenska kändisarna!
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria fick inte någon vanlig uppväxt. Som kungabarn och tronarvinge är man utvald från födseln – och omständigheterna i barndomen blir därefter.

Något som Victoria själv vittnat om är hur upptagna kung Carl Gustaf och drottning Silvia var vid den här tiden. Victoria sa följande i boken ”Victoria, Victoria!” av Elisabeth Tarras-Wahlberg och Alice Bah Kuhnke.

– Mamma och pappa var inte med oss barn så mycket som de själva säkerligen skulle velat. Men vi hade ju turen att ha väldigt bra barnflickor, det har betytt oerhört mycket.

På grund av att Silvia inte kunde finnas där lika mycket som hon ville, så fick Silvia inte personligen föra vidare en viktig sak i sitt arv: det tyska språket.

Det här var något som Victoria berättade mer om i ett möte med författaren Ann-Helen Laestadius. Ann-Helen har själv samiska rötter och vet hur det är att växa upp i en omgivning med vitt skilda kulturella influenser.

Kronprinsessan Victoria avslöjar hemlighet om drottning Silvia

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria

Ann-Helen intervjuas i senaste Vi Läser.

– När utställningen om Sápmi invigdes 2007 på Nordiska museet överlämnade jag SMS från Soppero till kronprinsessan Victoria. Jag berättade kort var den handlade om och då sa hon: ”Men det där temat kan jag känna igen mig i, att ha en mamma som inte fört vidare sitt språk”. Jag hade träffat henne förut, när en kvällstidning skickade ner mig till Rivieran för en intervju, säger Ann-Helen.

Silvia fattade alltså ett medvetet beslut att inte lära kungabarnen tyska. Men hon såg till att andra gjorde det åt henne. Victoria och syskonen fick nämligen hemspråksundervisning i tyska hemma på slottet under skoltiden.

LÄS MER: Kärlekskarusellen i societeten – alla har varit med alla

LÄS MER: Helena Segers okända liv – utan Zlatan

LÄS MER: Anna Skipper lämnade Sverige utblottad – livet med nya kärleken

LÄS MER: Svenska skidlandslaget – bråken, skandalerna, kärleken och miljonerna

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet