Kronprinsessan Victorias känslosamma möte med kvinnan – träffas första gången sedan tragedin

17 feb, 2023, 13:00 
Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria var med om ett mycket känslosamt möte under sitt besök i Nya Zeeland.
Annons
Victoria & Daniel på lyxig partykväll i Sydney – se filmen!
Victoria & Daniel på lyxig partykväll i Sydney – se filmen!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är ungefär så långt hemifrån man kan komma. De är på en mindre turné i Oceanien, en världsdel som Victoria inte besökt sedan 2005.

Besöket inleddes i Australien, där Victoria och Daniel ledsagades genom en rad olika aktiviteter. Bland annat tittade de in hos den svenska ambassaden i Canberra, såg utställningarna på det australiska Nationalmuséet och klappade koalor i Namadgi nationalpark.

Kronprinsessan Victoria i känslosamt möte – starka bilden

Nu har resan gått vidare till Nya Zeeland. Det är ett land med ett rikt kulturarv, inte minst hos ursprungsbefolkningen.

Maorierna är ett stolt folk med en tragisk historia – i alla fall i modern tid. De led svårt av koloniseringen och fick se sig marginaliserade i sitt eget land. Krig och av britterna medförda sjukdomar decimerade deras antal, från 150 000 till 42 000.

Annons

I nutid kämpar maorier för att bevara sin kultur och sina seder. Kronprinsessan Victoria, som har ett brinnande engagemang för Sveriges egen ursprungsbefolkning, samerna, ville såklart uppleva detta på nära håll.

Därför for hon och Daniel till Waiwhetū Marae, en maorisk kulturbyggnad belägen i södra Wellington. Där fick de vara med om en pōwhiri, en traditionell maorisk välkomstceremoni.

Kronprinsessan Victoria
En maorisk krigare välkomnar kronprinsessparet, som bland andra hade sällskap av biståndsminister Johan Forssell.

Ceremonin inleddes med en wero, där en maorisk krigare närmar sig besökarna, beväpnad, och ger sitt godkännande till gästerna, signalerar att de får tillåtelse att beträda marken.

Kronprinsessan Victoria
Victoria blir hälsad på, på traditionellt maoriskt vis. Foto: Jonas Ekströmer/TT

När Victoria och Daniel väl var godkända, väntade en betydligt mer intim ceremoni. Hongi är en maorisk hälsningstradition, där de två hälsande pressar sina pannor och näsor mot varandra. Tanken är att parterna delar på "livets andetag", en gåva från gudarna. En hongi bär på en annan viktig symbolik. Genom att befinna sig så pass nära varandra demonstrerar man enighet, en vilja att bibehålla freden mellan folkslagen.

Annons

Både Victoria och Daniel utförde hongi-ritualen med sina maoriska värdar. Och visst blev det underbara bilder!

Annons