Kronprinsessan Victorias lärare under utbildningen

kronprinsessan victorias förflutna
Vad kronprinsessan Victoria har för utbildning redogörs på hovets hemsida. Men få kan namnet på hennes favoritlärare! En person som hon dessutom har kontakt med, än i dag.
Annons

Hur förbereder man sig inför rollen som drottning? Kronprinsessan Victoria har en gedigen utbildning i bagaget. Hon har fått specialundervisning på slottet och privatlektioner av bland andra, kungaexperten Herman Lindqvist.

Annons

Victorias utbildning inför rollen som drottning

Många känner förstås till att hon studerade franska vid Centre International d’Etudes Francaises vid Université Catholique l’Ouest i Angers, i Frankrike. Och att hon har läst historia och statsvetenskap vid Yale University i USA.

Annons

Kronprinsessan har dessutom en grundläggande utbildning för soldater i utlandstjänst i Almnäs i Södertälje.

kronprinsessan victoria
Victoria i Södertälje, år 2003.

Men det finns inte lika mycket information om kronprinsessans utbildning hemma i Sverige. År 1996 tog hon studenten från natur- och samhällsvetenskapliga programmet på Enskilda Gymnasiet i Stockholm. Och en av hennes lärare var familjevännen, Louise Dinkelspiel. Ett beslut som förstås kom från kungaparet.

victoria studenten
Victoria tar studenten, år 1996.
Annons

Lärarens egna ord om kronprinsessan Victoria

Hon är i dag änka efter politikern och diplomaten Ulf Dinkelspiel och undervisade Victoria i engelska. Dessutom var hon kronprinsessans privatlärare flera år senare, med uppgiften att förbereda henne inför livet som drottning.

– Jag kan känna en viss stolthet över att jag ska få hjälpa henne i detta. Sedan tycker jag om Victoria väldigt mycket, sa Louise Dinkelspiel när det begav sig.

kronprinsessan victoria louise dinkelspiel

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

25 kommentarer till “Kronprinsessan Victorias lärare under utbildningen”

 1. Anna skriver: 8 maj, 2020

  Jag undrar en sak om kungabarnens utbildning: att de fått tillträde till utbildningar utan sedvanliga inträdesprov råder det inget tvivel om. Ta bara UD:s diplomatutbildning med stenhårda antagningskrav och 20 platser per år. V togs in som nr 21 och jag tvivlar på att hon behövde göra något prov för att bli antagen. Men det kan väl vara OK med tanke på att hon inte tog en plats från någon mer meriterad person. Trots allt kan man hävda att utbildningen är bra för en tronföljare. Jag är i princip emot systemet men kan ändå se logiken i beslutet.
  Men att kungaparet har fått lägga sig i vilka lärare barnen skulle ha…det vore otänkbart när det gäller andra föräldrar.
  Hur mycket kan hovet egentligen styra när det gäller skolor, utbildningar och lärare?
  Hur var det egentligen med Carl Philips designutbildning? Gjorde han inträdesprov eller togs han in ändå (precis som storasyster på diplomatprogrammet)? Och hans utbildning på Alnarp?
  Det vore intressant att få veta mer om detta med tanke på de kungliga barnens framtid…kommer Estelle, Oscar, Alexander och Gabriel att kunna gå de utbildningar de vill även om de inte är formellt behöriga? Madeleines barn räknar jag inte för de lär väl plugga i USA. Kan man “köpa sig in” på Yale och Harvard m fl universitet? Jag drar mig till minnes att det var en del skriverier på 1980-talet om Olof Palmes son som fick ett stipendium till ett av toppuniversiteten i USA. Men där har det väl alltid varit så att “money talks”. Frågan är om “nobility talks” i ett land som saknar adel och kungligheter…?
  Grundtanken med det svenska utbildningssystemet är att det ska vara gratis (dvs skattefinansierat) och tillgängligt för alla på lika villkor. Att kunna köpa sig in på utbildningar eller hamna i en gräddfil pga sitt namn eller sin ställning strider mot denna princip.


  1. Fluff skriver: 8 maj, 2020

   Jag kan svara dig om designkungen i USA. Han gick en kortare kurs ( vet ej årstid men kan ha varit en sommarkurs) öppen för alla som betalar kursavgiften. Hela utbildningen vid RISD tar fyra år på heltid och inträdesprov krävs


  2. Fluff skriver: 8 maj, 2020

   Haha, jag skrev designkursen, men stavningsprogrammet tog över.
   Det blev ganska lyckat!


  3. Bror skriver: 8 maj, 2020

   Anna
   Din fråga om man kan ”köpa sig” en plats vid något universitet som ingår i Ivy league, dit både Harvard och Yale hör, så är svaret (tveksamt) ja. Kan man exempelvis peka på att både pappa och farfar har examen från Yale Law School plus att en positiv behandling av ansökningshandlingarna kommer att följas av ett mycket generöst ekonomiskt bidrag till fakulteten, ja då ska synnerligen graverande omständigheter till för att ansökan ska avslås. George W Bush är ett gott exempel på den sortens inträde till ett högstatusuniversitet trots ett mediokert förstånd. Men en rasande trevlig person är han. Allt enligt Göran Persson.
   När Olof Palmes äldste son Joakim fick ett stipendium för en termins studier vid Harvard, kom detta att utvecklas till en inrikespolitisk kampanj med syfte att beslå Olof Palme med lögn liksom med att inte ange korrekta uppgifter i sin självdeklaration.
   Det man (Jan Guillou) falskeligen hävdade var, att Olof Palme kvittade ett föreläsararvode från Harvard mot avgiften för Joakims studier. De här uppgifterna, eller snarare tipset till Guillou, kunde snabbt ledas tillbaka till Palmes politiska fiender och föll väl in i mönstret för de kampanjer som bedrevs mot Olof Palme under hela hans politiska liv.
   Till de snaskigare sidorna av denna Harvardaffär hörde antydningarna om en kärleksaffär mellan Olof Palme och en de mest profilerade kvinnliga forskarna vid MIT, granne till Harvard.
   Det Olof Palme fick utstå av förtal och misstänkliggöranden saknar motstycke i modern svensk politisk historia.
   Joakim Palme är idag professor i statskunskap vid Uppsala universitet.


  4. Farbror Blå skriver: 8 maj, 2020

   Jag kan bidra med dessa artiklar
   Kändisar misstänks för att ha mutat elitskolor – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7173544
   USA:s mutskandal säger också något om svensk skola | Arbetsvärlden
   https://www.arbetsvarlden.se/ledare/usas-mutskandal-sager-ocksa-nagot-om-svensk-skola/


  5. Bror skriver: 10 maj, 2020

   Anna II
   Den svenska varianten av att ”köpa” sig en plats på en högprestigeutbildning vid ett svenskt universitet eller högskola går i normalfallet över högskoleprovet.
   Ett köpt provresultat i intervallet 1,9-2,0, dvs garanterat tillträde, kostar 90.000-100.000skr.
   Längre ner i skolsystemet är mutade och/eller skrämda lärare den vanligaste vägen fram till ett vackert betyg.


  6. josefin skriver: 11 maj, 2020

   Anna, förutom de “vanliga” programmen (vanligen 4 àr för en kandidatexamen) pa amerikanska universitet sà finns det en uppsjö av “betalprogram”- enstaka kurser eller korttidsprogram som man betalar en avgift för att gà pà. De ger ingen reell examen men man kan med korrekthet säga att man läst tex statskunskap en termin. Inga inträdeskrav annat än anmälan o betald avgift.


  7. Bror skriver: 11 maj, 2020

   josefin
   ”läst tex statskunskap en termin” hoppas jag inte syftar på Joakim Palmes termin vid Harvard.
   JP var vid den här tiden doktorand och bereddes på egna meriter plats vid den mycket välrenommerade forskarskolan vid John F. Kennedy School of Government.
   F ö är all universitetsutbildning i USA avgiftsbelagd. Helt eller delvis kan avgiften täckas av stipendier.
   Många universitet, privata såväl som statliga, har som deklarerat och ambitiöst mål, att ingen ska behöva avstå en studieplats av privatekonomiska skäl.


  8. josefin skriver: 13 maj, 2020

   Bror, min kommentar om statskunskap var faktiskt referens till KPs program. Palmefamiljen har o hade regelrätt utbildning. Dessutom handlar ju artikeln som vi kommenterar om KP, inte om Palme.
   Din kommentar “Många universitet, privata såväl som statliga, har som deklarerat och ambitiöst mål, att ingen ska behöva avstå en studieplats av privatekonomiska skäl” är exakt det: ett màl, och det är làngt kvar innan det uppfylls, om det nàgonsin sker.


 2. Catrin skriver: 8 maj, 2020

  Så kungaparet får välja barnens lärare…?!


 3. Anna skriver: 8 maj, 2020

  Att någon dog i sviterna av vad som idag betraktas som en banal infektion var tyvärr inte ovanligt innan penicillinet uppfanns. Jag tror att alla har någon i sin släkt som dog i lunginflammation eller blodförgiftning innan det fanns någon behandling.
  Jag tror inte att kungafamiljen är mer drabbad än någon annan släkt. I alla släkter finns det någon som dött i en tragisk olycka.
  Ska man tala om förbannelse ligger Kennedy-släkten närmare till hands…där överstiger antalet tragiskt omkomna i unga år definitivt genomsnittet.


  1. Anna skriver: 8 maj, 2020

   Detta inlägg skulle vara under artikeln om kronprinsessan Margaretas död.


 4. Desirée skriver: 8 maj, 2020

  Victoria följde endast föreläsningarna vid Yale, skrev aldrig några tentor och tog alltså ingen examen. Under gymnasietiden hade Victoria egen lärare hemma på Drottningholm på kvällstid som pluggade med henne till sena kvällen. Jag minns inte namnet men hon (läraren) berättade detta själv i ett kungaprogram.


  1. Bror skriver: 8 maj, 2020

   Louise Dinkelspiel heter hon.


 5. Christina skriver: 8 maj, 2020

  Fluff,
  Sorry, vem är “designkungen i USA”?


  1. Fluff skriver: 9 maj, 2020

   Christina,
   Jag har svarat ovan.
   Jag ämnade skriva ”designkursen” men telefonens stavningsprogram tog över och jag uppmärksammade inte detta.
   Jag tyckte dock att det blev en kul knorr!


 6. Bror skriver: 8 maj, 2020

  Det är inte bara en plats på något av de amerikanska prestigeuniversiteten som är till salu med rätt bakgrund och välfyllda bankkonton. Även det omvända gäller.
  Med rätt bakgrund, tilltalande utseende och med hjälp av skickliga men dyra advokater, kan man t o m köpa sig fri från mord.
  På SVT Play finns den skakande dokumentären Överklassmördaren, mord i Central Park. Se den!


  1. Ulla Lundell skriver: 11 maj, 2020

   När tar det slut på alla hemligheter som avslöjas dagligen och stundligen om medlemmarna i vårt kungahus?

   Ulla


  2. Bror skriver: 11 maj, 2020

   Prepositionerna ”till” och ”från” säger i de här sammanhangen väldigt mycket mer än att bara ange riktningen.


 7. Anna skriver: 11 maj, 2020

  Bror,
  Hur “köper” man sig 1.9-2.0 poäng på högskoleprovet? Jag trodde att de gjorde noggranna ID-kontroller på alla deltagare för att undvika fusk.


  1. Bror skriver: 11 maj, 2020

   Anna
   Den tekniska lösningen för att fuska är, när det hela avslöjades, mycket avancerad.
   Provkandidaten får efter fullgjord betalning den tekniska apparaturen som består av en liten ljudmottagare att gömma i örat.
   I en ”lösningscentral” sitter så ett antal högbegåvade individer och löser uppgifterna. Provuppgifterna har fotats av en ”mullvad”/kontrollant i en provlokal någonstans och skickats via mobil till ”lösningscentralen”.
   Från ”lösningscentralen” läses så småningom de rätta svaren upp och når via den lilla mottagaren i örat provkandidaterna.


 8. Ingrid skriver: 12 maj, 2020

  Det visste nog inte Daniel som fick 0,1.


  1. Bror skriver: 12 maj, 2020

   Eftersom sannolikheten att få 0,1 på högskoleprovet är klart mindre än om man skulle gissa svaret på varje fråga, är det nog så, att den gode Daniel av okända skäl gav upp redan efter ett par frågor och lämnade lokalen.
   Sedan blev han entreprenör, gifte sig med en kronprinsessa och sadlade om till prins Daniel av Huset Bernadotte.
   Trösterikt att veta för alla som inte får 2,0 på högskoleprovet.


  2. josefin skriver: 13 maj, 2020

   Ingrid, jag hade hört att det var 0.2 – dubbelt sà bra som Din uppgift 🙂
   Ja Bror har helt rätt, Daniel var duktig att hitta en alternativ karriär utan arbetsbeskrivning och utan kravprofil


 9. Britt-marie skriver: 20 maj, 2020

  Bror! Dina inlägg är de mest givande i detta svammel… vad jag inte förstår är din ohöljda beundran av prinsessan Sofia medan du samtidigt talar nedsättande av prinsessan Madeleine. Varför?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar