Kronprinsessan Victorias lärare under utbildningen

kronprinsessan victorias förflutna

Vad kronprinsessan Victoria har för utbildning redogörs på hovets hemsida. Men få kan namnet på hennes favoritlärare! En person som hon dessutom har kontakt med, än i dag.

Hur förbereder man sig inför rollen som drottning? Kronprinsessan Victoria har en gedigen utbildning i bagaget. Hon har fått specialundervisning på slottet och privatlektioner av bland andra, kungaexperten Herman Lindqvist.

Victorias utbildning inför rollen som drottning

Många känner förstås till att hon studerade franska vid Centre International d’Etudes Francaises vid Université Catholique l’Ouest i Angers, i Frankrike. Och att hon har läst historia och statsvetenskap vid Yale University i USA.

Kronprinsessan har dessutom en grundläggande utbildning för soldater i utlandstjänst i Almnäs i Södertälje.

kronprinsessan victoria

Victoria i Södertälje, år 2003.

Men det finns inte lika mycket information om kronprinsessans utbildning hemma i Sverige. År 1996 tog hon studenten från natur- och samhällsvetenskapliga programmet på Enskilda Gymnasiet i Stockholm. Och en av hennes lärare var familjevännen, Louise Dinkelspiel. Ett beslut som förstås kom från kungaparet.

victoria studenten

Victoria tar studenten, år 1996.

Lärarens egna ord om kronprinsessan Victoria

Hon är i dag änka efter politikern och diplomaten Ulf Dinkelspiel och undervisade Victoria i engelska. Dessutom var hon kronprinsessans privatlärare flera år senare, med uppgiften att förbereda henne inför livet som drottning.

– Jag kan känna en viss stolthet över att jag ska få hjälpa henne i detta. Sedan tycker jag om Victoria väldigt mycket, sa Louise Dinkelspiel när det begav sig.

kronprinsessan victoria louise dinkelspiel

Foto: TT