Kronprinsessan Victorias lyxköp – för 46 miljoner kronor

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria stod för lyxköp till ett värde av 46 miljoner kronor.

Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria och Statens fastighetsverk genomförde ett stort projekt tillsammans när Haga slott skulle totalrenoveras. Den anrika byggnaden skulle moderniseras och snyggas till för att passa Victoria med familj.

Det blev ett omfattande och påkostat projekt. Alla åtgärder var inte av en kosmetisk natur, vissa gjordes för att huset skulle leva upp till en modern standard. Men det fanns också inslag av lyx.

Kronprinsessan Victoria inblandad i lyxköpet

Victoria fick nämligen prinsessan Madeleine att välja ut tapeter från Björklund & Wingqvist till ett värde för sammanlagt 40 000 kronor.

I köket slog man till med ännu en storinvestering. Victoria och Daniel vill att deras matlagning sker med klass och beställde därför en AGA-spis värd 105 000 kronor. Det är samma sorts spis som den brittiska kungafamiljen använder sig av i sina boningar.

– AGA-spisen signalerar kunskap, rikedom och flärd. Allt i ett, har Benny Berntsson, representant för AGA i Sverige, sagt till Expressen om modellen.

Totalvärdet på köket i Haga slott, som installerades av företaget Kvänum, har uppmätts till över en miljon kronor. Om man slår ihop hela bygget, så får man en slutgiltig räkning på 46 miljoner kronor.

"Vi vill leva i en republik där alla medborgare har lika värde"

Det här var dock inte helt okontroversiellt. Stockholms-falangen av Republikanska föreningen har också blivit varse om prislappen på spisen. Deras reaktion talar för sig själv.

“Chockerande! En spis för 105 000 kronor!? Monarkin är en kostnad både för demokratin och för statsbudgeten. Vi vill leva i en republik där alla medborgare har lika värde!”, har föreningen skrivit på Twitter.

LÄS MER: Victoria drogs in i infekterade bråket – sanningen bakom

LÄS MER: Hovets hemliga plan! Det sker när Victoria blir drottning

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka

LÄS MER: Så fick Victoria och Daniel sina superkroppar

LÄS MER: De ingår i Victorias innersta krets – hemliga pakten