Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Så fick Victoria och Daniel sina superkroppar – kosten och träningen

10 jan, 2021, 08:00 
AvLinus Brännström
Kärlekssagan mellan kronprinsessan Victoria, 43, och prins Daniel, 47, började som bekant på gymmet.
20 år och två barn senare håller de fortfarande formen. Grunden till parets superkroppar läggs i hemmagymmet på Haga slott.
Annons
Victoria och Daniels dans fångas på film – se härliga klippet!Brand logo
Victoria och Daniels dans fångas på film – se härliga klippet!

Den osannolika kärlekshistorien mellan Sveriges kronprinsessa och den vanlige killen från Ockelbo startade bland löpband och hantlar.

När Victoria i början av 2000-talet flyttade hem efter sina studier i USA ville hon komma igång med träningen igen och fick tips av lillasyster Madeleine om en bra personlig tränare som var delägare i Master Training, ett gym i Stockholm.

Han hette Daniel Westling.

Det är 20 år sedan kronprinsessparet träffades för första gången och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess – de blev ett par 2002, förlovade sig 2009, gifte sig året därpå och har därefter fått barnen prinsessan Estelle 2012 och prins Oscar 2016.

Men kärleken till träning och hälsa består.

Victoria och Daniel på powerwalk på Öland. Foto: TT

Victoria och Daniel springer tillsammans

De första åren tränade paret flitigt tillsammans på Daniels gym och de sågs också vara ute och springa tillsammans. Kronprinsessan joggade då ofta på motionsleder runt Drottningholms slott, där hon bodde då.

Annons

Numera bor ju familjen på Haga slott och även där har morgonpigga promenerare blivit omsprungna av kronprinsessan.

– När jag går mina tidiga morgonpromenader i Hagaparken med hunden möter jag ofta Victoria, som tar en löprunda. Livvakterna har svårt att hänga med i hennes tempo, har ett ögonvittne berättat för Svensk Damtidning.

Om somrarna, när kungafamiljen huserar på Sollidens slott på Öland, brukar kronprinsessan Victoria och prins Daniel ofta ge sig ut på joggingturer på Alvaret. Även där brukar det gå undan – Expressen rapporterade 2014 om en löptur där de medföljande livvakterna fick trampa på rejält på sina cyklar.

Ska man bygga en superkropp räcker det dock inte bara med förbrännande konditionsträning, även om det förstås är en viktig pusselbit. Det gäller också att inte slarva med styrketräningen och kosten.

Victoria är en atletisk kronprinsessa!

Renoveringen – för 40 miljoner

När kronprinsessparet flyttade in på Haga slott, som då renoverats för runt 40 miljoner kronor, på hösten efter sitt bröllop såg de till att få ett ordentligt hemmagym. En kvalificerad gissning är att det var prins Daniel, som ju trots allt är utbildad personlig tränare och har varit med och startat flera gym, som stod för utformningen och bestämde vilken utrustning som skulle inhandlas.

Annons

Kronprinsessparet tränar frekvent i det privata gymmet.

– Vi tränar några gånger i veckan, både på gymmet och i parken, har prins Daniel berättat för TV4.

Under det senaste året, då antalet resor begränsats kraftigt på grund av coronapandemin, lär gymmet ha nyttjats ännu mer flitigt än i vanliga fall. Men även när kronprinsessparet reser brukar de se till att det finns gym på det hotell som de ska bo på.

Kronprinsessan Victoria är numera välkänd för sin ståtliga hållning, något som avslöjar att hon genom åren lagt mycket tid på bålträning.

– Victoria håller alltid en regentlik hållning vilket tyder på en stark bål. Stark bål får man genom olika rygg- och magövningar, har den personliga tränaren Bea Billfors sagt till Svensk Damtidning.

Hon berättade samtidigt att den konditionsträning som kronprinsessparet ägnar sig åt är viktig för att klara det höga tempot:

– 40 minuter tre gånger i veckan över 70 procent maxpuls leder till bättre minne.

Annons

Prins Daniels superkropp skapade rubriker

På ett evenemang för Generation Pep, den ideella organisation som jobbar för barn och ungdomars hälsa som kronprinsessparet ligger bakom, dök prins Daniel häromåret upp en i en pikétröja som tydligt visade att inte heller han ligger på latsidan i gymmet.

Prins Daniels superkropp
Prins Daniels muskulösa armar väckte uppmärksamhet. Foto: TT

Prinsens bringa och svällande muskler skapade då nya superkroppsrubriker.

– Prins Daniel har troligtvis använt sig av fria vikter, som hantlar och skivstänger, och säkert en del övningar med bara sin kropp som vikt för att bygga sina armar och bröstmuskler, sa den personliga tränaren Sandra Larsson då till Svensk Damtidning.

Och kronprinsessparet vill alltså inte bara leva sunt och hälsosamt själva – med Generation Pep arbetar de för att “alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv”.

Victoria och Daniel golfar tillsammans.

– Speciellt barn blir allt mer stillasittande. Vi rör oss för lite och sitter för mycket. Det här är en stor och viktig fråga och dessutom är det så att den som redan har det tufft socialt och ekonomiskt i större utsträckning och tidigare drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar, har prins Daniel sagt till Expressen.

Annons

– Därför måste vi med gemensamma krafter i samhället fokusera på att barn får hitta rörelseglädjen, så att man rör sig mer helt enkelt.

Oron för barnen: "Inte nöjd"

När kronprinsessan Victoria 2019 talade vid Pep Forum på Karolinska Institutet sa hon att hon är orolig över att barn rör sig allt mindre och att hälsa är något som blir allt mer ojämlikt:

– Jag tror inte heller att någon här inne är nöjd med att se hur det ser ut i dag. Jag vet att jag inte är nöjd. Jag vet också att prins Daniel inte är nöjd. Jag tror att ni känner samma oro och frustration som vi gör. Och också samma övertygelse om att det faktiskt går att vända utvecklingen rätt. I alla fall om man vågar tänka lite nytt.

Victoria och Daniel visar hur man kan träna på ett roligt sätt tillsammans med barnen!
Hemmaträning är perfekt nu i coronatider.

Som ett led i det har kronprinsessparet bland annat delat med sig av tips på hur man kan träna tillsammans med sina barn.

På Generation Peps sociala medier visar till exempel prins Daniel och prinsessan Estelle hur man kan bygga en hinderbana hemma i trädgården. Familjen har också visat upp en rörelselek där prinsessan Estelle hoppar över och kryper under prins Daniel när han står i låg och hög plankställning – med prins Oscar på ryggen.

Annons