Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Så blir prinsessan Sofias gravidliv – och förlossning

16 dec, 2020, 16:02 
AvAnnaClara von Hofsten
Efter ultraljud och babybula väntar kungligt dop, hurra! Men att vänta och föda barn i en pandemi blir annorlunda för Sofia.
Att vänta sitt tredje barn är annorlunda mot att vänta sitt första. Och att vänta barn under en pandemi blir naturligtvis ännu mer speciellt. Får Carl Philip följa med på ultraljud, vilka risker finns, hur funkar det på förlossningen och när får Alexander och Gabriel träffa sitt nya syskon?
Annons
Gravidlyckan: Sofia och Carl Philip väntar barn!Brand logo
Gravidlyckan: Sofia och Carl Philip väntar barn!

I vår får Sverige en ny liten prins eller prinsessa. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia väntar sitt tredje barn, och visst var det en underbar nyhet i dessa lite dystra tider! Men att vänta och föda barn mitt under en pandemi blir förstås annorlunda – precis som det mesta.

Att vänta och föda barn kan se lite olika ut i olika regioner och på olika sjukhus beroende på det lokala smittläget, men de allmänna råden ser i princip likadana ut. Gravida ska givetvis följa allmänna råd om fysisk distansering, handhygien och hostetikett.

Snart får vi se Sofia med en fin gravidmage igen! Den här bilden togs i Båstad i augusti 2017, en månad innan prins Gabriel föddes. Även denna gång vill prinsessan arbeta in i det sista, berättar Hovet.

Sofia fortsätter arbeta på Sophiahemmet

Gravida rekommenderas även särskilt att arbeta hemifrån och avråds med eftertryck från alla slags resor. Men Sofia kommer inte att avstå från sitt jobb på Sophiahemmet, där hon arbetar två dagar i veckan:

Annons

– Nej, prinsessan Sofia kommer att fortsätta arbeta på Sophiahemmet så långt hon kan in i graviditeten, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Men reserekommendationerna för gravida betyder med all sannolikhet att prinsfamiljen kommer att tillbringa julen hemma i Stockholm. Någon resa till Sydafrika i januari blir det förstås inte heller – prinsessan Sofia brukar annars alltid resa dit efter jul för att besöka sitt hjärtebarn, organisationen Project Playground.

I januari 2018 tog Sofia med sig hela familjen till Sydafrika, men det går förstås inte nu.

Däremot blir det mer tid hemma på Villa Solbacken med familjen, vilket säkert kan bli både roligt och jobbigt. Att ha två pigga små barn att ta hand om samtidigt som trötthet och gravidkrämpor gör sig påminda är inte helt enkelt. Tur då att barnen har en engagerad och närvarande pappa!

Annons

Att se sitt ofödda barn via ultraljud brukar vara graviditetens höjdpunkt för de blivande föräldrarna. Men i våras, när coronapaniken var som värst, portades alla utom den blivande mamman på många kliniker i Stockholm som utför ultraljudsundersökningar. Idag är alla symptomfria partners dock välkomna på de flesta kliniker, och Carl Philip behöver alltså inte avstå från denna fantastiska stund.

Visst ser man en liten rundning på den här nytagna bilden, men än är det långt kvar!

Så blir prinsessan Sofias förlossning

Förlossningen av den nya lilla kungligheten kommer med all sannolikhet att äga rum på Danderyds sjukhus, där de blivande storebröderna Alexander, 4, och Gabriel, 3, föddes. Här är partners utan symptom välkomna och får också stanna kvar med mamman och barnet efter förlossningen, tills familjen är redo att åka hem. Inga andra är dock välkomna att hälsa på, inte heller syskon.

Annons

Prins Alexander och prins Gabriel får alltså vackert vänta på att träffa sitt nya lilla syskon. Det här med äldre syskon kan för övrigt vara ett problem när det är dags att åka till förlossningen i coronatider. Det vanligaste är ju att mor- och farföräldrar tar hand om de stora barnen när mamma och pappa åker in till förlossningen.

Kanske får faster Victoria ställa upp som barnvakt när det är dags att åka till förlossningen? Den äldre generationen kan ju inte hjälpa till denna gång. Bilden är från Alexanders dop.

Det är dock inte aktuellt nu, och prinsparet har ju inte heller någon nanny till sina små pojkar. Kanske får småprinsarna åka hem till kusinerna och faster Victoria på Haga slott och hälsa på? Eller kanske blir det någon av mostrarna, Sara och Lina Hellqvist, som får rycka ut?

Å andra sidan brukar inte vistelsen på förlossning och BB bli särskilt lång. Om allt går som det ska får Sofia, Carl Philip och den nya lilla bebisen åka hem till Villa Solbacken tidigast sex timmar efter förlossningen, men ofta lämnar man inom ett dygn.

Tänk, nästa jul är det tre kungliga småttingar framför granen!

Riskerna för prinsessan Sofia

Allt detta gäller förutsatt att varken prins Carl Philip eller prinsessan Sofia är smittade eller sjuka i samband med förlossningen. Och visserligen är ingenting säkert när det gäller detta virus, men eftersom prinsparet nyligen haft covid så talar det mesta för att de inte kommer att bli sjuka igen under graviditeten, vilket naturligtvis är en stor fördel.

Kunskapen om covid-19 i förhållande till graviditet är ännu begränsad, men gravida kvinnor som smittas sent i graviditeten löper en ökad risk att bli svårt sjuka. Det finns också en viss misstanke om att svår covid-19 kan orsaka tillväxthämning hos fostret.

– Paret planerar att ta ett antikroppstest, berättar Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Annons