Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victorias Nobelklänning: Den sorgliga sanningen

13 dec, 2020, 17:00 
Kronprinsessan Victoria Nobel 2018 Nobelklänning 2018 Retro Nina Ricci
Den är drottning Silvias – och kronprinsessan Victorias – mest omsusade Nobelklänning. Och nu står den för årets vemodiga överraskning.
Annons
Prinsessklänningarna på nobelbanketten de senaste fem årenBrand logo
Prinsessklänningarna på nobelbanketten de senaste fem åren

Lider du också av Nobelfest-abstinens? Nu när allt ställdes in och kungafamiljen stannade hemma blev vi ju utan det vanliga glittret och glamouren. Tiarorna stannade i sitt ultrasäkra kassavalv på Stockholms slott och aftonstasserna fick hänga kvar i garderoben.

Ja, alla – utom en. För har ni den: Det närmaste vi kommer en kunglig Nobelklänning detta coronaår. Det är 2020 års sorgliga faktum.

Kungens frack Drottning Silvias Nobelklänning 1985 Kronprinsessan Victorias Nobelklänning 2018 Nina Ricci Utställningen Festernas Fest Nobelmuseet Nobel Prize Museum
Årets enda Nobelklänning!

Det handlar alltså om en av drottningens – och numera också kronprinsessans – mest ikoniska och hyllade Nobelkreationer, specialsydd i mitten av 1990-talet hos modehuset Nina Ricci i Paris. En storslagen modell i rökgrått, rosa och lindblomsgrönt, med stor kjol i sidentaft och åtsittande axelbart liv. Och med en jätteblomma i ryggslutet som brukar få alla att kippa efter andan.

Annons

Drottning Silvia bar den på Nobelfesten 1995 – och för två år sedan gjorde Victoria glammigast tänkbara retrosuccé när hon gled in vid Nobelceremonin i samma magnifika klänning.

Victorias Nobelklänning 2018 – lånad av drottning Silvia

Kronprinsessan Victoria Nobelklänning 2018 Nina Ricci Retro Hållbart mode
Mer Nobel-glammigt kan det inte bli.

Men nu är denna klänning alltså tillbaka: Den firar sitt 25-årsjubileum på paradplats i den nya utställningen Nobelfesten – festernas fest på Nobelmuseet i Gamla stan i Stockholm. Just nu är det pandemistängt, men när coronarestriktionerna lättar och Nobelmuseet öppnar igen så kommer du att kunna se den live.

Kungens frack Drottning Silvias Nobelklänning 1985 Kronprinsessan Victorias Nobelklänning 2018 Nina Ricci Utställningen Festernas Fest Nobelmuseet Nobel Prize Museum
Så här ser det ut i montern på (just nu stängda) Nobel-museet: Kungens frack intill den kungliga Nina Ricci-klänningen som två gånger skapat sådant buzz på Nobel.

På utställningen på Nobel Prize Museum kommer man då också att kunna se kungens Nobelfrack, och hans Serafimerorden med sin kraschan och med ordenstecknet i sitt ljusblå band. Det är ingen överdrift att säga att kungen inte riktigt behöver den just nu.

Foto: TT.

Annons