Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victorias splittring med kungen

18 dec, 2020, 11:00 
Kronprinsessan Victoria Kungen Året med kungafamiljen 2020 SVT Pandemin Sveriges coronastrategi
Den kungliga balansgången är inte lätt. Det finns en tydlig gräns – och den går kronprinsessan Victoria aldrig över.
Annons
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför allaBrand logo
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför alla

Vad kan kungen säga – och vad bör han inte uttala sig om? En svår balansgång, det kan man konstatera efter gårdagens intensiva debatt om kungens ord om den svenska coronahanteringen i SVT:s Året med kungafamiljen 2020.

Ett uttalande som skapade mediestorm under hela dagen i går. Kungen placerade Sverige coronastrategi mitt i det internationella strålkastarljuset och blev toppnyhet i brittiska BBC.

Men en sak är klar: Samma skarpa ord skulle vi aldrig få höra från kronprinsessan Victoria. De tar ju olika vägar där – framför allt för att hon inte har detta mandat.

Kronprinsessan Victoria.
Kronprinsessan Victoria.

Det är kungen som är Sveriges statschef, och att det var han som skulle sammanfatta sina tankar kring pandemin var självklart. På kronprinsessan Victorias lott föll i stället att hylla vård- och omsorgspersonalens arbete under pandemin.

Annons

Så här sa kungen:

– Jag anser att vi har misslyckats, det är ett stort antal som har avlidit och det är ju fruktansvärt och någonting som vi alla lider med, detta att vi inte har kunnat hjälpa dem. Det är helt enkelt fruktansvärt tråkigt, sa kungen och visade med en gest mot bröstet hur starkt han känner med alla drabbade.

Kungen och kronprinsessan Victoria i SVT:s Året med kungafamiljen 2020

Kungen Kronprinsessan Victoria
Sveriges statschef och hans dotter.

– Det är svenska folket som har lidit kolossalt under svåra förhållanden. Man tänker på alla familjemedlemmar som inte har kunnat ta farväl av sina avlidna, det tror jag är en väldigt tung och traumatisk upplevelse, detta att inte kunna ta ett varmt avsked.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till nyhetsbyrån AFP att kungens uttalande inte var riktat mot den svenska coronastrategin och att det var opolitiskt:

Annons

– Kungen refererar till hela Sverige och hela samhället. Vad kungen gör är att visa medkänsla med alla de som har drabbats på olika sätt och även de som har dött i pandemin.

Och statsminister Stefan Löfven säger att han tolkar kungens uttalande ”som ett bekräftande på det vi redan har sagt”:

– Det faktum att så många människor har avlidit är ett misslyckande, vi kan inte se det på något annat sätt. Det är så jag tolkar det.

Foto: TT.

Annons