Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Charles utom sig av oro – hans vänner fast på försvunna Titanic-ubåten

22 jun, 2023, 07:56 
Samuel Björn
Kung Charles, Shahzada Dawood och hans son Salaiman
Den nykrönta kung Charles har nära koppling till två av fem ombord på den försvunna ubåten.

Kungen har beordrat att få all information kring räddningsarbetet av ubåten.

Annons
Prins Harry utfryst inför alla: ”Hjärtskärande”Brand logo
Prins Harry utfryst inför alla: ”Hjärtskärande”

Royal Center meddelar att kung Charles har beordrat att hållas fullt informerad kring letandet efter ubåten Titan som i söndags försvann under sin färd mot Titanics vrak. Detta då hans vän Shahzada Dawood och hans son Salaiman befinner sig ombord på Titan.

Lång och nära relation

Kung Charles har uttryckt sina tankar och böner till Dawood-familjen och alla inblandade i händelsen.

Shahzada Dawood har länge varit en donator till kung Charles två välgörenhetsorganisationer, The Prince´s Trust International och British Asian Trust. Två organisationer som kung Charles startade igång 1976 respektive 2007, då han var prins av Wales.

Även den verkställande direktören för Prince's Trust International Will Straw har skänkt sina tankar till familjen.

Annons

"Prince's Trust International har ett långvarigt samarbete med Shahzada Dawood och hans familj. Vi är chockade över denna fruktansvärda nyhet och ber för en räddning samtidigt som våra tankar går till hans familj under denna djupt utmanande tid", sa han i ett uttalande om ubåten.

Tufft räddningsarbete

Utöver Shahzada Dawood och hans son är grundaren till ubåtsföretaget Oceangate, en fransk Titanic-expert och en brittisk miljardär ombord på ubåten.

Ubåten Titan hade totalt fem passagerare och resmålet var att dyka ner för att titta på Titanics vrak på havets botten.

Ubåten dök i söndags morse för att utforska Titanics vrak på nästan 4 000 meters djup och redan efter mindre än två timmar tappade farkosten kontakt med moderfartyget. Nu pågår ett fullskaligt räddningsuppdrag för att hitta och rädda passagerarna då syret i ubåten beräknas ta slut vid lunchtid idag, torsdag.

Annons

Svenska Dagbladet rapporterar att sökytan som räddningstjänsten letar på är över 25 000 kvadratkilometer och det potentiella räddningsarbetet på 4 000 meters djup är tufft om ubåten väl skulle lokaliseras. Detta samtidigt som tiden börjar bli knapp.

– Ibland kommer man till ett läge där man måste fatta ett tufft beslut. Vi är inte där än, sade det amerikanska kustbevakningsbefälet Jamie Frederick under natten till torsdag svensk tid.

Det närmsta spåret man har haft att gå på har varit ett dunkande ljud som registrerats i havsdjupet omkring där man förmodar att Titan kan befinna sig. Ifall ljudet faktiskt har något med farkosten att göra kan dock inte bekräftas.

– Vet vet helt ärligt inte vad det är.

– Men vi måste hålla hoppet uppe och vara optimistiska, sade Jamie Frederick.

Annons