Kung Harald – otäckt nytt besked

Kung Harald och drottning Sonja.

Kung Harald har genomgått en period med flera sjukhusbesök. Nu har vi nåtts oroväckande besked om hans hälsa.

Kung Harald och hans vacklande hälsa är en följetong i Norge.

82-åringen befann sig på Kungsgården i månadsskiftet när han plötsligt fick svårt att andas. En kommuniké skickades ut från det norska hovet.

“Kungen blev idag inlagd på Rikshospitalet. Orsaken var tung andning. Kungen utreds nu. Covid-19 är redan uteslutet”, skrev det norska hovet i ett uttalande.

Kung Harald – oroväckande nyhet om hans hälsa

Kung Harald.

Kung Harald är en av Norges mest populära män.

Harald är utskriven från sjukhuset efter att ha fått sin hjärtklaff utbytt. Men hur mår han egentligen? Den senaste rapporten från vår norska systertidning Se og hör är knappast betryggande.

"Kung Harald är helt klar i huvudet, men det är kroppen som inte svarar. För att inte bekymra sitt folk ville inte kungen säga hur sjuk han egentligen var förrän han blev inlagd med tung andning", skriver Se og hör.

Bland annat har Harald allvarliga problem med sitt ena knä.

"Han behöver ofta stöd och hjälp för att gå", skriver Se og hör.

Trappor är ett jättehinder för Harald. Han får ont bara av att lyfta benen, varför man på slottet försökt trimma ner alla trösklar. Överhuvudtaget framstår det som att den norske kungen är frisk och kry mentalt sett, men skröplig och svag fysiskt.

Det här är självfallet inte rolig läsning för norrmännen, som avgudar sin konung.

"Många blev väldigt ledsna"

Se og hörs kungaexpert Anders Johan Stavseng har berättat för Svensk Dam om hur Norge tog beskedet att Harald låg på sjukhus.

– Det norska folket blev väldigt oroliga när nyheten om kung Harald sjukhusvistelse briserade. Många blev väldigt ledsna och fruktade det värsta, eftersom det första pressmeddelandet från slottet inte innehåll någon annan information än att kungen var inlagd. Norrmännen är väldigt förtjusta i kungen, och alla vet att han är sårbar och har uppnått en hög ålder. Kungen lades in med andningsproblem, och det var först många som var oroliga för att han hade smittats med corona. Sjukhuset skickade snabbt ut ett pressmeddelande om att han inte var covid-19-smittad, har Anders sagt.

LÄS OCKSÅ: Drottning Sonja om den tuffa tiden