Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Harald sörjer – hans egna ord efter dödsfallet i familjen

09 mar, 2021, 11:16 
Kung Harald Erling Lorentzen död
Prinsessan Ragnhilds man har gått bort och det är en djupt berörd kung Harald som berättar om dödsfallet i natt.
Annons
Kung Haralds känslosamma ord – efter dödsfallet i norska kungafamiljenBrand logo
Kung Haralds känslosamma ord – efter dödsfallet i norska kungafamiljen

Kung Harald sörjer sin svåger och nära vän, prinsessan Ragnhilds man Erling Lorentzen – och det är också Harald som nu har samlat kungafamiljens tankar:

– Det är med stor sorg som vi har tagit emot den sorgliga nyheten om att Erling Sven Lorentzen har somnat in. Våra tankar går till hans närmaste, som har förlorat en fin pappa, svärfar och farfar/morfar.

Erling Lorentzen Drottning Silvia Drottning Sonja Kung Harald
Erling (till höger) stod även den svenska kungafamiljen nära: När han fyllde 80 år var drottning Silvia på plats i Oslo för att fira honom. Till vänster kung Harald och drottning Sonja.

Det var i natt, klockan 01.30, som Erling Lorentzen gick bort, efter en kort tids sjukdom. Han var en gammal man, hela 98 år, men det är ändå ett tungt besked för den norska kungafamiljen. Erling Lorentzen stod dem nära i mer än 70 år och var som en bror för kung Harald.

Prinsessan Ragnhilds man Erling Lorentzen är död

1948 fick han uppdraget att lära kung Haralds syster prinsessan Ragnhild att segla. De blev ett par, men fick inte gifta sig förrän 1953, eftersom Erling inte var kunglig: ”Det var utan tvekan ett tufft beslut för kung Haakon. Det tog några år och det var en svår situation för alla parter” sa Erling i en intervju i norska tidningen VG.

Prinsessan Ragnhild Erling Lorentzen
Erling Lorentzen 1953 med sin nyblivna hustru, kronprinsessan Märthas äldsta dotter prinsessan Ragnhild. Bröllopet stod i Askers kyrka nära Skaugum.

Erling Lorentzen och prinsessan Ragnhild (som du nyligen kunde se gestaltad i tv-serien Atlantic Crossing) fick tre barn, Haakon, 67, Ingeborg, 64, och Ragnhild, 53. Familjen bodde under många år i Brasilien, där Erling Lorentzen bland annat var verksam som skeppsredare och där barnen bor kvar än i dag.

Annons

Prinsessan Ragnhild gick bort i cancer 2012, efter nästan 60 års äktenskap, och de sista nio åren av sitt liv levde Erling Lorentzen alltså som änkeman. 2016 mötte han dock kärleken igen i den 20 år yngre Ebba Lövenskiold, och det var en lycklig 94-åring som kom till kung Haralds och drottning Sonjas gemensamma 80-årsfest på Det Kongelige Slott i Oslo 2017, arm i arm med sin käresta.

Erling Lorentzen Ebba Lövenskiold 2017
Erling Lorentzen med sin Ebba Lövenskiold 2017.

Dramaserien Atlantic Crossing, som nyligen visades i SVT och som skildrade den norska kungafamiljen under krigsåren, ogillade han dock starkt. I december 2020 skrev Erling Lorentzen ett debattinlägg i Aftenposten där han röt ifrån ordentligt och kallade serien ”lögnaktig” och ”direkt grotesk”:

– Jag stod nära några av dem vars liv här har använts i underhållningssyfte och ett sådant spekulativt utnyttjande av försvarslösa personer är inget mindre än skamligt!

Foto: TT.

Annons