Kung Haralds beslut för barnbarnet Maud, 20 – överens med Märtha Louise

01 maj, 2023, 10:05 
Det här ligger bakom beslutet.
Annons

Det var inte bara vår kung Carl Gustaf som firade sin födelsedag i helgen. Märtha Louises förstfödda, och det norska kungaparets första barnbarn Maud Angelica Behn fyllde 20 år!

Och visst har kung Harald ett viktigt finger med i spelet. Han fattade ett viktigt beslut om Maud.

Det här visste du inte om Maud Behn!
Det här visste du inte om Maud Behn!

Maud Angelica Behns hyllning till Ari Behn

Det var tillsammans med Ari Behn som Märtha Louise år 2003 blev mamma till Maud. Några år senare kom även Leah Isadora, och Emma Tallulah.

Maud är en riktig konstnärssjäl, likt sin far som tragiskt gick bort 2019 bara 47 år gammal. Hon målar och skriver, och har ställt ut sin egen konst och släppt barnbok.

– Min äldsta dotter är exceptionell. Hon målar och ritar på en nivå som är långt över min när jag var fjorton, sa Ari Behn i Skavlan innan hans bortgång.

Annons

Far och dotter-duon skulle släppa en bok ihop, men projektet hann aldrig slutföras. Istället släppte hon 2021 boken Trådar av tårar, som är en barnbok om psykisk ohälsa. På Ari Behns begravning höll Maud ett tårdrypande tal, ynka 16 år gammal.

Leah Isadora, Maud Angelica med en målning av Ari Behn i famnen, prinsessan Märtha Louise och Emma Tallulah på Ari Behns begravning
Bara 17 år gammal fick Maud priset Årets modigaste kvinna i Norge, efter talet på sin fars begravning.

Kung Haralds beslut för barnbarnet Maud Angelica

Tiden går fort, och nu har det gått 20 år sedan Märtha Louise stolt fick hålla sin förstfödda i famnen. Men trots att Maud är dotter till en prinsessa, och barnbarn till Norges kung, saknar hon titel.

Det var ett beslut som kung Harald fattade i samråd med hennes föräldrar, skriver norska Se och Hör. Istället fick hon ta faderns efternamn "Behn".

Idag har visserligen Märtha Louise slutat att arbeta som en prinsessa, men när Maud föddes var hon fortfarande aktiv. Att Maud inte skulle bli prinsessa var kungens beslut, och det gäller också hennes två systrar.

Annons

Men visst är det spännande att det kan skilja sig så mycket. Medan kusinen Ingrid Alexandra, som bara är ett år yngre. förbereder sig för att bli Norges drottning, kan Maud forma sitt liv precis så som hon själv hade önskat.

Det har både Maud, Leah och Emma tagit till fasta på. Maud är som sagt konstnär, Leah framgångsrik influencer och Emma är elitryttare.

Maud Angelica, Leah Isadora, Emma Tallulah och Shaman Durek och prinsessan Märtha Louise
Maud, Isadora och Emma på gala med Shaman Durek och prinsessan Märtha Louise.

Foto: TT

Annons