Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Kung Haralds oväntade utspel mot svärsonen Shaman Durek: ”Ska prata med honom”

Kung Haralds oväntade utspel mot svärsonen Shaman Durek: ”Ska prata med honom”

Kung Harald svarar på kritiken efter Durek Verretts senaste utspel.

Så träffades kung Harald och drottning Sonja!
1:17

Efter reklamen: Så träffades kung Harald och drottning Sonja!

(1:17)

Slå på ljud

Shaman Durek Verrett, förlovad med prinsessan Märtha Louise, publicerade i juni ett långt klipp på Instagram där han berättade att han drabbats av covid. Enligt läkarna behövde han läkarvård, något som han vägrade.

– Det som var intressant var att alla sa till mig att uppsöka sjukhus, och sjukhuset sa att jag måste ta alla dessa ”kemikalier”, och de ville koppla mig till en andningsmaskin och sånt. Jag sa nej. Andarna säger att du har vad du behöver för att återhämta dig, sa han i klippet enligt NRK.

I stället hävdade han att en medaljong vid namn Spirit Optimizer, som han säljer för 2000 norska kronor på sin hemsida, hjälpte honom bli frisk från corona. Han uppmanade även andra att prova metoden.

Hårda kritiken mot Durek: ”Bluffmakare”

Uttalandet fick hård kritik och många ansåg att Durek Verrett försökte kränga produkter på en allvarlig sjukdom.

Norska Hälso- och välfärdsdepartementet statssekreterare Ole Henrik Krat Bjørkholt kallade honom för en ”farlig bluffmakare”.

Nu svarar kung Harald för första gången på kritiken mot dotterns fästman och säger att det handlar om en ”kulturkrock” mellan USA och Norge.

Märtha Louise och Durek Verrett

Prinsessan Märtha Louise med fästmannen Durek Verrett.

Lise Åserud

Märthas vänner tar avstånd – rasar över giftermålet med Durek

Kung Harald svarar på kritiken för första gången

Kung Harald har den senaste tiden själv varit sjuk och tvingats uppsöka sjukhus flera gånger. Han är medveten om vikten av akut vård vid dålig hälsa.

– Nu har jag sån tur, eller otur, att jag nyligen har haft upplevelsen av att vara sjuk. Och i det här landet har vi ett utmärkt hälsosystem, jag kan bara säga att det är väldigt bra att ha ett sådant hälsosystem som vi har i Norge. Och även Durek Verrett har gynnats av vårt hälsosystem, säger kung Harald.

Kung Harald: ”Ska prata med honom”

Durek Verrett har även fått kritik för att han använder sig av kungliga titlar när han försöker marknadsföra sitt företag. Även den kritiken bemöter kung Harald:

– Vi lär känna varandra bättre och bättre, och vi ska prata med honom, som vi gör i en familj. Så det kommer att lösa sig. Men jag lovar inte att det löser sig i morgon.

– Det är stor skillnad på att vara i Amerika och att vara i Norge, tycker jag, säger drottning Sonja.

Kung Harald

Kung Harald kommenterar för första gången Durek Verretts utspel.

Lise Åserud

Foto: TT