Kung Haralds panik – alla i familjen har drabbats: "Är en katastrof"

Kung Harald och drottning Sonja

Norska kungafamiljen har skakats i grunden. Nu adresserar kung Harald situationen.
Slå på ljud

Under onsdagen drabbades Norge av ett av de största jordskreden i landets historia.

Flera hus har förstörts i kommunen Gjerdrum. Hittills har 700 personer evakuerats. Minst tio personer har skadats och 11 personer som bor i området är försvunna.

– Det här är en katastrof. Det är ett av de största jordskred vi haft och med de största konsekvenserna, säger statsminister Erna Solberg, enligt tidningen Verdens Gang.

Mitt i kaoset hittar vi den norska kungafamiljen som bor i Oslo, cirka 40 minuter från Gjerdrum. Under onsdagskvällen benämner kung Harald den fruktansvärda situationen.

Kung Harald: "Stort avtryck på mig och min familj"

– Nattens jordskred i Gjerdrum har gjort ett stort avtryck på mig och min familj. Mina tankar går till alla som är drabbade, skadade, de som förlorat sina hem och som nu lever i rädsla och osäkerhet om hur omfattande katastrofen är, säger kungen i pressmeddelandet.

Han fortätter:

– I en situation som fortfarande är ovis vill jag skicka hopp och min varmaste omtanke till alla de som drabbats av katastrofen. Jag vill också tacka alla räddningstjänster, kommunerna i närområdet och frivilliga för deras stora insatser i dessa mycket krävande förhållanden.

Kung Harald

Kung Haralds tankar går till de personer som drabbats av jordskredet.

Den norska kungafamiljen har som tradition att besöka områden i Norge som påverkats av naturkatastrofer. Det är inte otänkbart att någon av medlemmarna kommer besöka Gjerdrum för att visa sitt stöd.

LÄS MER: Oro för drottning Sonja – efter riskuppdraget

Barn försvunna

Norsk polis larmades om jordskredet omkring 04.00.

Flera hus och bilar drog med i raset. Från början var 14 adresser påverkade. Under onsdagseftermiddagen har ytterligare tre hus rasat, enligt polis.

Bland de elva personer som ännu inte lokaliserats finns barn, uppger Verdens Gang.

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus

Foto: TT