Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljen berättar sanningen om bortglömda prinsen – framtiden är oviss

29 jul, 2023, 19:55 
https://image.svenskdam.se/image-9733033?imageId=9733033&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Samuel Björn
Prins Sverre Magnus
Sverre Magnus börjar till hösten sitt sista år på gymnasiet.

Kronprinsen berättar om sonens tuffa sits och hur han ska hantera sin roll i familjen.

Annons
TV: Mette-Marit och Sverre Magnus i tårar efter fruktansvärda attentatetBrand logo
TV: Mette-Marit och Sverre Magnus i tårar efter fruktansvärda attentatet

Pressen av att en dag ta över kronan från sin förälder och bara ett lands ansvar på sina axlar är utmanande för många kronprinsar och prinsessor. Men att inte vara kronprins och prinsessa utan istället förväntas hitta sin egna väg i ett kungahus fyllt av regler och traditioner kan vara minst lika tuff, exemplen på detta är flertal.

I en lång intervju mer NRK berättar nu kronprins Haakon om planen för prins Sverre Magnus framöver samt om den speciella roll han förväntas bära.

Festivalkaoset

I samband med sin fars 50-årsdag hamnade den 17-åriga prinsen i ramljuset tillsammans med sin två år äldre syster Ingrid Alexandra, men inte av positiva anledningar.

Kritik höjdes mot de unga kungligheterna efter att de med hjälp av sina säkerhetsvakter tagit sig in på ett område på festivalen som var begränsat med en 20-årsgräns.

Annons

Representanter för kungahuset menade att det inte var någon fara då prinsen och prinsessan inte köpte eller förtärde någon alkohol, men kritiken mot kungahuset duckade inte för det.

– Kungafamiljen är i en speciell situation på många sätt, men i sådana här situationer tycker jag att det är ganska oacceptabelt att göra på det sättet. Speciellt när man annars har strikta åldersgränser för att hindra folk från att komma in finns det en anledning till det, berättade pressexperten Gunnar Bodahl-Johansen till norska Se och Hör.

prins Sverre Magnus och prinsessan Ingrid Alexandra
Prins Sverre Magnus och prinsessan Inre Alexandras närvaro i det begränsade festivalområdet var inte uppskatatt av alla.

"Reservrollen"

Men Sverre Magnus är trots allt bara 17 år och vi alla har väll gjort saker i vår ungdom som hade uppmanat kritik.

Men det dröjer inte långt innan prinsen är vuxen och ska likt alla andra i samhället bestämma sig för vad han vill göra i framtiden. Ska man lyssna till hans pappa så verkar det inte säkert att vi kommer att få se sådär jättemycket av prinsen i kungliga uppdrag.

Annons

– Jag förväntar mig att han kommer att få hitta sin egen väg i livet. Det är Ingrid som kommer att ta över rollen. Magnus kommer förmodligen att vara involverad i något, men jag tror inte att han kommer ha en officiell roll eller en heltidsposition. Det är inte planen. Så, han måste hitta något han vill göra i livet, berättar Haakon.

Kronprins Haakon, kronprinsessa Mette-Marit, prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus
Att axla rollen som yngre barn till en kronprins eller prinsessa har visat sig varit komplicerat för vissa.

Det finns som sagt gott om exempel i europeiska kungahus där barnen i den så kallade "reservrollen" har haft svårt att att infinna sig i den mer fria kungliga rollen som inte innebär att man kommer bli monark en dag. Bara i vintras såg vi en som döpte sin självbiografi utifrån det.

– Jag tror att det är svårt för alla att reda ut livet. Det skiljer sig inte så mycket från för många andra människor. Trots allt lever vi alla med begränsningar, utmaningar och svåra händelser i livet som vi måste hantera på ett eller annat sätt. Detta är vårt liv och de saker vi måste ta itu med. Livet är inte alltid enkelt och rakt fram, ibland är det krävande och svårt. Då måste man bara försöka hitta en lösning som är så bra som möjligt, berättar Haakon gällande Sverre Magnus roll i kungafamiljen.

Annons