Kungafamiljen i sorg efter plötsligt dödsfall

Kungafamiljen är i sorg. Ett plötsligt dödsfall, kopplat till viruset covid-19, har drabbat dem.
Slå på ljud

Gång på gång har det visat sig att världens kungligheter är lika utsatta under coronapandemin som vi andra. Kungligheter smittats av covid-19, vissa har till och med blivit så sjuka att de avlidit. Andra har förlorat närstående, vänner och ledsagare som fallit offer för det fruktansvärda viruset.

Nu är ännu en kungafamilj drabbad.

Kungafamiljen i sorg – dödsfall i covid-19

Det rapporterats nämligen att den serbiska kungafamiljen, ledd av kronprins Alexander, sörjer att en av deras viktigaste familjevänner avlidit. Vännen ifråga var patriark Irinej, andlig ledare för den ortodoxa kyrkan i Serbien. Han insjuknade i covid-19 i förra veckan och fördes till sjukhus i Belgrad. Tyvärr gick det inte att rädda den 90-årige mannen. Han dog fem dagar senare.

Alexander har själv skrivit ett långt uttalande i patriarkens ära.

"Min fru och jag blev bedrövade när vi fick höra att hans helighet somnat in. Det är en tragedi att vi förlorat alls vår andlige ledare. Hans helighet, vår patriark Irinej, kommer att bli ihågkommen som en stor ledare och kämpe för kyrkan, kronan och det serbiska folket. Han finns i våra böner, hjärtan och minnen. Jag blev själv, som ortodox kristen, djupt berörd av hans tro, av de faderliga råd han gav mig, hans kärlek för allt levande och hans visdom. Jag uppmanar alla att be tillsammans med det serbiska folket", skriver Alexander.

LÄS OCKSÅ: Katastrof för prinsessan Madeleine – mitt i paniken

"Det här är en tuff och mörk dag"

Prins Phillipe, son till kronprins Alexander och kronprinsessan Katherine, närvarade vid en minnesceremoni i Belgrad.

Han var märkbart tagen efteråt.

– Det är en tuff och mörk dag för vår kyrka och vårt folk. Vår patriark var en fantastisk man, en engagerad och ansvarsfull herde, en god man och en stor patriot. I dessa kämpiga och turbulenta tider, så visade patriark Irinej oss vägen till fred, rättvisa och kärlek. Jag vill skänka honom evig tacksamhet, säger Phillipe.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias starka markering på fotot