Kungafamiljen stoppas från att besöka prinsessan Madeleine

Kungen framför svenska flaggan. Prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine blir av med sin trygga ”familjelänk”. Och hennes barn Leonore, Nicolas och Adrienne får inte träffa mormor på minst en månad. En konsekvens av Donald Trumps beslut.

Prinsessan Madeleine befinner sig 800 mil från tryggheten hemma i Sverige – och nu sätter USA:s nya dramatiska coronabeslut stopp för hennes möjligheter att få besök av mamma drottningen, pappa kungen och storasyster Victoria. Ja, av hela kungafamiljen helt enkelt. Från och med lördag morgon klockan 05.00 hindras de – och alla andra svenskar – från att flyga till USA. Detta efter att president Donald Trump i går kväll beslöt sig för att stoppa alla flyg från Sverige, på grund av coronasmittan.

Donald Trump om corona, stoppar flyg från Sverige.

Donald Trump vid tv-talet i natt. Nu stoppar han alla flyg från Sverige.

I sitt tv-sända tal till nationen från presidentkontoret Ovala rummet i natt svensk tid, meddelade Donald Trump att han kommer att stoppa alla resor från Europa till USA under 30 dagar. Ett beslut som gäller för alla de länder som liksom Sverige är del av Schengensamarbetet. Däremot är det fritt fram för flyg från Storbritannien (som inte är ett Schengen-land), så alla britter har fortfarande grönt ljus.

Donald Trumps beslut – så drabbas kungafamiljen

Detta är president Trumps mest dramatiska åtgärd hittills, i försöken att minsta spridningen av coronaviruset i USA. Beslutet kommer dock inte att påverka prinsessan Madeleines möjlighet att flyga hem till Sverige med sin familj.

LÄS MER: Just nu! Madeleines nya lyxvilla – efter panikflytten

Dessutom gäller beslutet enbart för utländska medborgare. Amerikanska medborgare eller närmast anhöriga till amerikanska medborgare ska fortfarande ha rätt att återvända till USA om de befinner sig i Europa och har genomgått medicinsk undersökning.

prinsessan madeleine chris o'neill leonore nicolas adrienne

Prinsessan Madeleine med sin man Chris O’Neill – som har både brittiskt och amerikanskt medborgarskap.

LÄS MER: 5 detaljer i nya bilden på prinsessan Adrienne

Foto: TT, Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna.