Kungahuset i tv-program – bilderna som profilen inte vill se

Kungahusets skandaler visas upp i ett tv-program. Nu höjs krav om att programmet ska dras in.

Drottningarna i TV4 har som uttalad ambition att både underhålla och folkbilda. I åtta program, ledda av skådespelaren Sofia Helin, presenteras åtta olika drottningar från den svenska kungahistorien.

– Jag var väldigt nyfiken på de här drottningarna och kände en lust inför projektet. Jag har sedan tidigare ett stort historieintresse och har lärt mig massor under vårt arbete. Det ger nya perspektiv och det har varit väldigt roligt att spela in programmet, har Sofia Helin sagt om programmet i ett pressmeddelande som skickades ut inför premiären.

Kungahuset porträtteras i Drottningarna i TV4

Men programmet har snabbt blivit kontroversiellt. Efter det första avsnittet, där Karin Månsdotter avhandlades, klev historikerna och makarna Katarina Lindbergh Harrison och Dick Harrison fram och riktade kritik mot TV4. De ansåg att kung Erik XIV blev smutskastad och att programmet rent generellt tog sig alldeles för stora friheter med det historiska stoffet.

I programmet beskrevs Erik XIV som "lynnig, våldsam och helt galen"

– Jag blev besviken och ledsen, sa Katarina i P1-programmet Medierna.

– Jag tycker att det är förfärligt. Det är inte en sann bild. Han var en förhållandevis okej kung för sin tid.

Nu har Dick Harrison kommit med ett drastiskt krav. Han tycker att programmet är så fullt med faktafel att det borde stoppas och göras om.

”Det är historieförfalskning ... I stället för att 900 000 tittare blir klokare blir de desinformerade ... Alltså bör programmen dras in, faktagranskas och revideras”, skriver Dick Harrison i Svenska Dagbladet.

"Det är fullt av osanningar"

Man undrar ju om kronprinsessan Victoria och kungen tittar på Drottningarna i TV4?

Nu är det program nummer två, om drottning Kristina, som väckt indignation hos Dick.

"TV4:s historiesatsning är full av osanningar. Innehållet är så långt från god populärvetenskap man kan komma", skriver Dick.

Programmet försvaras av Kristina Sjögren, som agerar expert i avsnittet om Kristina.

”Du har inte förstått genren. Detta är inget forskarseminarium”, skriver Kristina Sjögren i en replik till Dick Harrison.

LÄS OCKSÅ: Prins Oscar saknades – här är förklaringen