Kungahusets vägran – efter katastrofala beskedet

20 mar, 2022, 12:20 
https://image.svenskdam.se/jacob123.jpeg.jpg?imageId=8242143&x=23.239436619718&y=14.099216710183&cropw=49.295774647887&croph=36.553524804178&width=1318&height=1318
Jacob Johannesson
Kronprinsessan Victoria och Danmarks kronprins Frederik.
Kronprinsessan Victoria och Danmarks kronprins Frederik.

Kungahuset har tagit ett beslut till följd av krisen i Ukraina.

Annons

Kriget fortsätter att rasa i Ukraina. Situationen blir att värre och mängder av civila har fått sätta livet till. Den ryska aggressionen har kritiserats från alla håll, bland annat från Sveriges kung Carl XVI Gustaf.

– Den ryska federationen har invaderat Ukraina. Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum. Människor flyr sina hem och sitt land. Familjer splittras, oskyldiga dör. Sverige har bland annat tillsammans med övriga EU-länder i kraftigaste möjliga ordalag fördömt det ryska agerandet. Våra tankar går till det ukrainska folket, sa kungen under ett tal i mars.

Kungahusets vägran efter krisen i Ukraina

Recept.se Nyhetsbrev

Mängder av stöd har riktats till Ukraina för att hjälpa landet i kriget mot angriparen Ryssland. Sverige har ökat sitt bistånd till regionen men också valt att skicka vapen till landet. Samtidigt väller det in ukrainska flyktingar in i Europas länder.

Annons

Det svenska kungahuset har visat sitt stöd till Ukraina, men har inte ställt det kungliga slottet till förfogande för inkommande flyktingar. Enligt danska Billedbladet tänker den belgiska kungahuset annorlunda som har ställt två byggnader till förfogande. En i Bryssel och en i södra Vallonien som ligger i de södra delarna av landet.

Men Belgien verkar vara ensamt. Nu går det danska kungahuset ut en kommentar och säger att de inte kommer låta några ukrainska flyktingar att bo i deras fastigheter.

– Vad gäller boendemöjligheter är det tyvärr inte ett bidrag som är aktuellt, säger kungahusets Lene Balleby till TV 2, enligt Billedbladet.

Tidigare har Danmarks drottning och kronprinsparet skänkt en miljon danska kronor till krigsoffer i Ukraina.

Annons