Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparets förbud efter omskakande bilderna – hovet tvingas agera

19 mar, 2024, 18:59 
Carl Gustaf och drottning Silvia
Ett förbud kring kungen och Silvia efter bilderna – nu har hovet tagit ett beslut.
Annons
Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!Brand logo
Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!

Kungen och drottningen jobbar outtröttligt med att representera vårt land, det har blivit extra tydligt de senaste dagarna.

Ja, kungaparet kom precis hem från statsbesöket i Mexiko men ändå dök kungen upp på söndagens världscupavslutning i skidor i Falun, och sedan blixtinkallades han till slottet på kvällen.

Sedan, under måndagen, tog han plats under två ceremonier för att markera Sveriges inträde i Nato. Men det är bilder som rör upp känslor – och nu tvingas hovet agera.

Ilskan under kungens framträdande

Kungen närvarade både när Natoflaggan hissades vid riksdagen och när den senare under dagen hissades vid Karlberg slott.

Men inte utan dramatik. När kungen talade under den förstnämnda ceremonin hördes högljudda protester i bakgrunden.

Annons

– Nej till Nato, nej till Nato, nej till Nato, kunde man höra när kungen tog till orda.

Något som inte stoppade vår statschef från att fullfölja sitt tal. Men senare behövde hover ta till andra åtgärder.

Ja, kungahuset har ett officiellt Instagramkonto för kungaparet och kronprinsessparet där deras olika bestyr publiceras.

När man skrollar genom flödet märker man snabbt något speciellt. På alla de senaste inläggen är kommentarsfältet öppet som vanligt, men inte under de två inläggen om Nato-ceremonierna.

Här har hovet avaktiverat möjligheten att kommentera vilket alltså sticker ut. Men å andra sidan, det gör ju även tillfället – Sveriges intåg i Nato är ju historiskt.

Kronprinsessan Victoria i Bryssel

Redan förra veckan började kungafamiljen markera det historiska skiftet. Då var kronprinsessan Victoria på plats i Bryssel i egenskap av Sveriges tillförordnade statschef eftersom kungaparet var på väg till Mexiko.

Här var hon en av hedersgästerna när Sveriges flagga hissades utanför Natos högkvarter, och dagen till ära var hon helt klädd i blått, där scarfen fick i svenska flaggan-blått.

Kronprinsessan är ju känd för just detta, att genom sina klädval jobba med symbolik. Inträdet i Nato markerades såklart på samma vis.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, kronprinsessan Victoria och ÖB Micael Bydén poserar tillsammans
Kronprinsessan Victoria i sällskap av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och ÖB Micael Bydén i Bryssel.Henrik Montgomery/TT

Foto: TTAnnons