Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparets huskris – mitt i pandemin

29 nov, 2020, 19:00 
Kungen Drottning Silvia
Det har stått tomt i ett och ett halvt år. Och det lär inte bli några utlandsresor på länge. Så hur gör kungen med sitt Rivierahus Villa Mirage?
Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Villa Mirage är ett av två hus som kungen äger privat (det andra är Solliden på Öland): En vitputsad villa med privat strand, i västra utkanten av Sainte-Maxime. På andra sidan bukten glimmar glassiga Saint-Tropez.

Nu finns det kanske större dilemman i den här pandemin, och kungen behöver inte stressa upp sig alltför mycket. Han har i flera år haft hjälp av ett lokalt par som har sett till huset och trädgården, och som i alla fall tidigare bodde i ”grindstugan”, det mindre huset på framsidan. Det har också varit de som har förberett och fyllt kylen med mat inför kungafamiljens ankomst.

Villa Mirage Sainte-Maxime Kungafamiljens hus
Kungafamiljens sydfranska sommarnöje Villa Mirage i Sainte-Maxime. Till höger i bakgrunden ser du ”portvaktshuset”.

Kungen ärvde Villa Mirage av prins Bertil 1997 och någon försäljning är inte aktuell, det meddelade han bestämt när Svensk Damtidning träffade honom 2015:

Annons

– Vi är där någon gång då och då, men inte så ofta som vi skulle önska. Vi sköter det så mycket vi kan och vi är väldigt stolta att hålla liv i det. Det finns mycket nostalgi och minnen där och det är svårt att flytta därifrån. Vi ska inte sälja.

Kungaparet under en av sina Rivierasemestrar. Men nu sätter pandemin stopp och frågan är när de kan komma iväg nästa gång.

Kungafamiljens Rivieravilla – så ser det ut i Villa Mirage

Prins Bertil köpte Villa Mirage år 1946 när det stod klart att han och Lilian Craig inte skulle kunna bli ett officiellt par på många år.

– När vi kom hit ner bodde vi på ett litet hotell alldeles bredvid Villa Mirage, och när vi skulle gå ut och äta middag första kvällen gick vi förbi och fastnade för huset direkt. Det är ganska egendomligt att det gick så fort!

Villa Mirage har sju rum. Innanför de glasade skjutdörrarna ligger sällskapsrummet, som är både vardagsrum och matsal. Ett valv skiljer matsalsdelen från soffhörnan i den bortre änden av rummet.

Villa Mirage Sainte-Maxime Kungafamiljens hus
Terrassen på baksidan. Det har hänt att drottning Silvia har samlat väninnorna på Villa Mirage för en tjejhelg.

De tre sovrummen ligger en trappa upp: En stor sängkammare med balkong och två mindre gästrum som alla vetter mot vattnet. Men det är också det öppna läget som är det stora problemet. De franska paparazzifotograferna flockas så snart kungafamiljen visar sig på terrassen och husets privata strand.

Foto: TT.

Annons