Kungen och drottning Silvia flyttar

Kungen Kung Carl Gustaf Drottning Silvia Drottningen

Nu står det klart: Kungaparet flyttar. Se hovets oväntade besked om det nya bostadsläget här.
Slå på ljud

Frågetecknen har varit många kring hur kungen och drottningen egentligen skulle göra i höst. Men nu står det klart att deras permanenta boende på Stenhammar definitivt är över, i alla fall för den här gången. Kungaparet är tillbaka på sitt hemmaslott:

– Deras Majestäter Konungen och Drottningen kommer tills vidare, i möjligaste mån, att sköta sina uppdrag på distans från Drottningholms slott, meddelar hovet i ett pressmeddelande.

Drottningholms slott

Nu har kungen och drottningen isolerat sig på Drottningholm.

Det betyder att kungaparet i huvudsak kommer att arbeta hemifrån sin 20 rum stora privatvåning. Den ligger i flygeln med den stora runda hörnkupolen, och den sträcker sig också en bit in i själv slottet. Entrén ligger på kortsidan och är insynsskyddad och mycket diskret, jämfört med den officiella och pampiga huvudingången.

Våningen på Drottningholm där kungaparet bor privat våning

Här lyser det hemma hos kungaparet! Deras privata del upptar 20 av slottets 192 rum.

Och precis som många andra som jobbar hemifrån har drottningen dressat ner ett par hack, nu händer det att hon har sina videomöten klädd i något mjukt och stickat.

De sköter kungaparets markservice på Drottningholm

Till sin hjälp på Drottningholm har kungen och drottningen i vanliga fall det så kallade Hushållet, det vill säga den synnerligen lojala och mycket professionella hovpersonalen som sköter mycket av det praktiska, från matlagning och städning till klädvård.

Men nu befinner sig kungaparet åter i isolering och då kommer läget sannolikt att återgå mer till hur det såg ut under kungaparets närmare fyra månader långa isolering på Stenhammar i våras: För att inte riskera att utsätta sig för coronasmitta omgav de sig då med ytterst få utomstående personer – om ens några.

Drottning Silvia videomöte arbetsplats slottet

Drottning Silvias inte helt ergonomiska hemma-arbetsplats: Datorn är uppallad på tjocka böcker...

– Vi hade en vänlig granne som handlade åt oss, men annars var det bara vi två. Jag har aldrig känt mig så mycket 70-plus som nu, får jag säga, sa drottningen tidigare i höstas.

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvias avslöjande om privatlivet

LÄS OCKSÅ: Så klär sig drottning Silvia när hon jobbar hemifrån

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna.