Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparets ord – tredje dödsfallet på kort tid

14 feb, 2020, 08:00 
Kungaparet på Dagmar von Arbins begravning 2020.
Kungaparets 2020 har fått en sorgkantad start. På kort tid har de förlorat en kär släkting – och två mycket nära medarbetare.
Annons
7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

De senaste veckorna har varit kantade av dödsfall för kungaparet. Och det första berörde kungen på ett mycket personligt plan: hans pappas syssling, den livsglada 103-åringen Dagmar von Arbin, dog hastigt efter att ha ätit en god middag med sin vänner – och vunnit i tävlingsbridge.

– Det är alltid sorgligt när släkt och vänner faller ifrån. En epok är över, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning då.

Drottning Silvia med Dagmar von Arbin.
Dagmar von Arbin lämnar ett stort tomrum i kungaparets hjärtan.

Och sedan dess har kungaparet alltså tvingats ta emot fler dödsbud. Och nu har det gällt två mycket nära och kära medarbetare.

Drottningens sorg – Karin Lind-Mörnesten död

För drottningen Silvia innebär förlusten av Karin Lind-Mörnesten, som bara blev 62 år gammal, att hon både har förlorat en av sina närmaste kollegor – och en vän. Karin Lind-Mörnesten var lika engagerad i Silviahemmets verksamhet som drottningen och under många år reste de två tillsammans ut i världen, för att sprida sin gemensamma vision om en bättre vård för världens demenssjuka.

Annons
Karin Lind-Mörnesten har gått bort.
Karin Lind-Mörnesten (1957-2020). Drottningen tog emot beskedet om hennes död med stor sorg.

– Jag hade förmånen att arbeta med Karin Lind-Mörnesten i flera år gällande demensfrågor, sa drottning Silvia till Svensk Damtidning efter dödsbudet.

– Hon hjälpte till att bygga upp Silviahemmets internationella verksamhet. Jag beklagar djupt hennes bortgång.

Karin Lind-Mörnesten som var vd för för Swedish Care International.
Karin Lind-Mörnesten var vd för för Swedish Care International (SCI), som arbetar med att etablera Stiftelsen Silviahemmets verksamhet runtom i världen.

Så gick det en enda dag – och sedan nåddes vi av nästa dödsbud. Den här gången var det Bernadottebibliotekets chef Göran Alm som avlidit, 74 år gammal. Efter sina närmare 40 år vid hovet var han en nyckelperson i kungaparets stab.

Annons

Kungaparet: ”Göran Alm är saknad”

– Göran Alm var en mycket kunnig, kompetent och respekterad medarbetare. Han var verksam in i det sista och mycket kunskap försvinner med hans för tidiga bortgång. Han var också rolig och gav mycket energi. Han är saknad, säger kungaparet i en kommentar till Svensk Damtidning.

Göran Alm som var chef för Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.
Kungen var 29 år – och hade bara varit kung i två år – när hovveteranen Göran Alm började sin tjänst vid hovet.
Kungaparets sorg efter tre dödsbud på kort tid.
Året har fått en tuff inledning.

Så där är vi nu. Dagmar von Arbin fördes till sin sista vila i förra veckan. Och nu väntar ytterligare två begravningar i slutet av februari. Kungaparets 2020 har fått en sorgkantad start.

Foto: TT.

Annons