Kungaparets privata liv på Stenhammars slott

så lever kungaparet på stenhammar slott
Kungaparet tar coronakrisen på allvar. De befinner sig just nu på weekendslottet Stenhammar, utanför Flen, och undviker sociala kontakter. Så här ser deras nya vardag ut!
Annons

Kungaparet har lämnat Stockholm för ett mer isolerat på Stenhammar slott. Coronaviruset har vänt uppochner på den kungliga representationen och för att skydda sig från smittspridningen så arbetar kungen och drottningen just nu från sitt älskade helgslott.

Kungaparet lever ensamma på Stenhammar

De träffar varken sina barn eller barnbarn och det är endast några få hovanställda som i nuläget träffar kungaparet rent fysiskt, berättar hovets informationschef Margareta Throgren. Däremot har de tät kontakt med resten av kungafamiljen och hela sin personal, digitalt.

Annons

Annons

Men hur ser kungaparets liv ut på det trivsamma slottet med 20 rum och 475 kor?

20 rum stora Stenhammars slott i Södermanland. Hit brukar kungaparet åka på helgerna.Vackra vita Stenhammar ligger strax utanför Flen i Södermanland. När barnen var små bodde kungafamiljen i flygeln som du ser till höger i bild. Men nu är slottet renoverat och kungaparet bor i huvudbyggnaden.

Hundpromenaderna med Brandie

Nu när våren har gjort sig påmind blir det förstås många promenader med lilla Brandie, som är en bayersk viltspårhund som älskar att hålla jämna steg med husse och matte på de stora markerna.

kungen drottning silvia brandie
Det blir förstås många hundpromenader med Brandie!
Annons

Det är alltid någonting som behöver göras på stenhammar. Förutom den ståtliga huvudbyggnaden finns där ju flera stora lador och små torp. I en exklusiv intervju med Dagens Nyheter berättade kungen nyligen att paret just nu håller på att renovera en gammal gjutgärnssoffa som behövde ny färg.

Och sedan är det all röjning och gallring, och kungens 475 kor. Det är ju här på Stenhammar som han får vara den lantbrukare som han en gång drömde om att bli.

drottning silvia kung carl gustaf
“Vi skulle vilja vara här mer”, har drottningen sagt vid flera tillfällen. Vi får hoppas att kungaparet kan njuta av tiden på Stenhammar – även om omständigheterna är märkliga.
Foto. TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Kungaparets privata liv på Stenhammars slott”

 1. charlotte skriver: 13 april, 2020

  Det verkar som om Kungaparet har haft det härligt på Stenhammar. Lugnt och skönt utan några stora plikter.


 2. Gigi skriver: 14 april, 2020

  Bilderna är gamla på kungaparet och Brandie och inte från Stenhammar.


 3. Fundering skriver: 14 april, 2020

  Om det är riktigt att kungaparet tagit emot Birgitta från Spanien till Stenhammar, mitt under värsta krisen, verkar det inte riktigt klokt. Vi är otroligt många 70+ som skulle vilja bjuda hem våra syskon, men gör det självklart inte. Det finns inga förmildrande omständigheter för att hon råkar vara kungens syster. Fy skäms på kungaparet. Hon kunde väl ha åkt till sina barn i Tyskland om hon inte har ro att hålla sig hemma. Om hon blir sjuk i vårt land tar hon ju en plats för våra egna.


 4. PernillaA skriver: 14 april, 2020

  Men i Tyskland är allting stängt även golfbanor , du får handla ta en promenad men inte mycket mer ; lika tråkigt som i Spanien


 5. Eva M skriver: 14 april, 2020

  Fundering prinsessan Birgitta kom innan det blev reseförbud.


 6. ananas skriver: 14 april, 2020

  Nu skriver ni att kungaparet, med undantag av hovfolk, är ensamma på Stenhammar och för några dagar sedan skrev ni att även Birgitta är där. Undras vilket som stämmer!


 7. Angelika skriver: 14 april, 2020

  Svenskar som är borta över 6 månader blir ju utskrivna ur Sverige och måste söka inträde igen för att tex ha samma rättigheter till gratis vård som de som är boende i landet. Hoppas Birgitta gjort den och är medveten om att de över 80 kan prioriteras bort från intensivvård. Eller har de kungliga privata platser med all tillgänglig vård, inklusive respirator?


 8. ancibergfeldt skriver: 14 april, 2020

  Angelica

  När det gäller kungligheter så
  Prioriteras dom. (Fint folk
  kommer alltid först.)


 9. gunfalk skriver: 14 april, 2020

  Men åk till Stenhammar så ofta ni vill, kära kungapar. Svenska folket i allmänhet har ju inget utbyte av er utan det blir väl adeln, Sveriges rika familjer som fam Persson HoM m fl, övriga kungahus i världen och andra höjdare som blir utan en och annan middag i galastass. So who cares?


 10. Bea skriver: 14 april, 2020

  Angelika,
  Det finns säkerligen tillgång till flertalet privata läkare sjukhus mm där betalning då sker med egna medel för utomlandsboende svenskar och andra – om olyckan skulle vara framme. Bra kontakter finns säkert.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar