Kungaparets privata liv på Stenhammars slott

så lever kungaparet på stenhammar slott

Kungaparet tar coronakrisen på allvar. De befinner sig just nu på weekendslottet Stenhammar, utanför Flen, och undviker sociala kontakter. Så här ser deras nya vardag ut!

Kungaparet har lämnat Stockholm för ett mer isolerat på Stenhammar slott. Coronaviruset har vänt uppochner på den kungliga representationen och för att skydda sig från smittspridningen så arbetar kungen och drottningen just nu från sitt älskade helgslott.

Kungaparet lever ensamma på Stenhammar

De träffar varken sina barn eller barnbarn och det är endast några få hovanställda som i nuläget träffar kungaparet rent fysiskt, berättar hovets informationschef Margareta Throgren. Däremot har de tät kontakt med resten av kungafamiljen och hela sin personal, digitalt.

Men hur ser kungaparets liv ut på det trivsamma slottet med 20 rum och 475 kor?

20 rum stora Stenhammars slott i Södermanland. Hit brukar kungaparet åka på helgerna.

Vackra vita Stenhammar ligger strax utanför Flen i Södermanland. När barnen var små bodde kungafamiljen i flygeln som du ser till höger i bild. Men nu är slottet renoverat och kungaparet bor i huvudbyggnaden.

Hundpromenaderna med Brandie

Nu när våren har gjort sig påmind blir det förstås många promenader med lilla Brandie, som är en bayersk viltspårhund som älskar att hålla jämna steg med husse och matte på de stora markerna.

kungen drottning silvia brandie

Det blir förstås många hundpromenader med Brandie!

Det är alltid någonting som behöver göras på stenhammar. Förutom den ståtliga huvudbyggnaden finns där ju flera stora lador och små torp. I en exklusiv intervju med Dagens Nyheter berättade kungen nyligen att paret just nu håller på att renovera en gammal gjutgärnssoffa som behövde ny färg.

Och sedan är det all röjning och gallring, och kungens 475 kor. Det är ju här på Stenhammar som han får vara den lantbrukare som han en gång drömde om att bli.

Foto. TT
drottning silvia kung carl gustaf

“Vi skulle vilja vara här mer”, har drottningen sagt vid flera tillfällen. Vi får hoppas att kungaparet kan njuta av tiden på Stenhammar – även om omständigheterna är märkliga.