Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

JUST NU: Kungen – starka orden om terrordådet i Wien

03 nov, 2020, 16:17 
Kungen Österrike president
Kungen och drottning Silvia är skakade av terrordådet i Wien – och nu uttrycker kungen sin medkänsla med Österrike.
Annons
Prinsessan Estelles supersuccé på nya Guldbron!Brand logo
Prinsessan Estelles supersuccé på nya Guldbron!

En av kungens viktiga uppgifter är att som Sveriges statschef förmedla Sveriges stöd och uttrycka vårt lands sympati när andra länder drabbas svårt av olyckor, naturkatastrofer eller terror.

Senast var det president Macron som fick ta emot kondoleanser från kungen i samband med terrordådet i Nice, och nu är det alltså till Österrikes statschef, förbundspresident Alexander Van der Bellen, som kungen vänder sig.

Österrikes statschef förbundspresident Alexander van der Bellen terrordådet i Wien
Med sorgband på flaggan. Så här såg det ut när förbundspresident Alexander van der Bellen talade från Hofburg i Wien tidigare i dag.

Kungaparet skakade av terrorattacken i Wien

Det var vid 20.00-tiden på måndagkvällen som en eller flera gärningsmän öppnade eld med automatvapen och dödade flera personer i centrala Wien. I kondoleanstelegrammet, som precis sänts, skriver kungen så här:

Annons

”Drottningen och jag vill framföra våra djupaste kondoleanser efter den tragiska förlust av liv som drabbat Österrike i samband med de brutala terroristattackerna i Wien igår. Vi ber också att få framföra våra kondoleanser och vår varma medkänsla till offrens familjer och till Österrikes folk.” Undertecknat ”CARL GUSTAF R”, där R:et står för Rex (Kung på latin).

Fyra personer dödades i terrordådet och 24 personer skadades, och för fem av dem är tillståndet kritiskt. Den misstänkte gärningsmannen, en 20-åring som tidigare varit känd som IS-sympatisör, sköts ihjäl av polis.

Foto: Peter Knutson / Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons