Kungen ändrar sig – hissar flaggan på halv stång för Ari

Flaggorna hissades på halv stång för Ari Behn.

Norska kungahuset har – till slut – beslutat att hissa flaggan på halv stång för Ari Behn.Den hedrande gesten kommer efter att många norrmän reagerade på att flaggorna inte sänktes för Ari Behn på hans dödsdag.

Ari Behn betydde mycket för norrmännen – det var tydligt på fredagen, då prinsessan Märtha Louises exmake begravdes inför ett hav av gäster både inuti och utanför Oslo domkyrka.

Han var gift med prinsessan i 14 år och paret fick tre döttrar tillsammans. De lade blommor på sin fars kista inför hela norska folket.

Men då Ari Behn dog på juldagen hissades inte flaggorna på slottet på halv stång. Det gjorde många norrmän konfunderade – men det fanns en förklaring.

Kungahuset ändrade sig

Flaggan hissas nämligen bara på halv stång när kungen dör, annars hänger den uppe dygnet runt när kungen är i Norge, skriver det norska hovet på sin hemsida:

”Några gånger hissas flaggan från slottsbalkongen i tillägg till – eller i stället för – från taket. Det är till exempel om det är en offentlig flaggdag och kungen befinner sig på Stiftsgården eller på Kongeskipet. Då är flaggstången på taket tom och Statsflagget hissas från slottsbalkongen. Flaggning från balkongen sker efter instruktioner från kungen”.

Men på begravningsdagen beslutade kungahuset att hedra Ari Behn genom att hissa flaggor på halv stång vid två kungliga fastigheter.

Kungliga vinterpalatset Kongsseteren.

Kungliga vinterpalatset Kongsseteren.

Vid Kongsseteren, kungafamiljens residens vid Holmenkollen, vajade norska flaggan på halv stång för Ari Behn.

Och vid kronprinsparets hem, Skaugum, skedde samma sak.

Det berättar norska hovets assisterande kommunikationschef Sven Gj. Gjeruldsen för tidningen VG.

Då kungens äldsta syster, prinsessan Ragnhild fru Lorentzen, dog 2012 hissades flaggan vid slottet på halv stång. Likaså när den danska drottningens make prins Henrik dog 2018, då under begravningsdagen.

Anton Nilsson

Foto: TT