Kungen får kritik efter familjebilderna: "Dumt – skäms"

Drottning Silvia, kungen, prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Kungen får kritik för sitt beslut – och nu kräver flera en förändring.

Slå på ljud

Kungafamiljen spelar alltid en avgörande roll på nationaldagen. De är trots allt den viktigaste symbolen för vår nationsgemenskap – för landet Sverige.

Men en detalj i firandet brukar väcka frågor. I år som alla andra år fick vi se kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle i traditionsenliga folkdräkter. Gult och blått och smyckat med tygblommor.

Kungen får kritik efter nationaldagen 2021

Kronprinsessfamiljen

Kronprinsessfamiljen, där bara hälften bär folkdräkt.

Men männen och pojkarna då? Nä, där fick vi nöja oss med kostym. Kungen, prins Daniel och prins Oscar såg propra och stiliga ut alla tre, men visst blev det en bjärt kontrast till de kvinnliga familjemedlemmarnas färg och flärd.

– Traditionen ser inte ut så helt enkelt. I vuxen ålder brukar männen i Kungafamiljen inte bära folkdräkt, även om det har skett. Prins Daniel har en Ockelbodräkt, som han är stolt över och som han har burit tidigare. Men vid fotograferingen inför nationaldagen bar kronprinsessfamiljen dräkter från sina hertigdömen, sa Johan Tegel vid hovets informationsavdelning redan 2020, när Svensk Dam ställde frågan om de kungliga männen och folkdräkterna.

Det här är dock ingen okontroversiell tradition. Det visar sig att det finns vissa som gärna sett kungen och resten i folkdräkt.

Den avlidne journalisten Rolf Wenander förde fram den här åsikten i Morgon i P4 Kronoberg efter att ha sett det norska nationaldagsfirandet.

– Både Haakon och Mette-Marit bar folkdräkt, en tradition som de tyvärr inte verkar kunna sprida till Sverige. Jag har aldrig sett några kungliga herrar i folkdräkt, sa Rolf.

– Det finns ju mansdräkter. Men det är knäbyxor och gula strumpor, kungen kanske inte tycker att det är så snyggt?

"Det känns dumt"

Jocke Wallgren, P4-programledaren i sändningen, kände också starkt i frågan. Han menade att folkdräkt på männen borde vara en självklarhet.

– Det känns dumt. De kanske skäms? Tycker de att det inte är kungligt? frågade han sig.

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"