Kungen fattar beslut om prins Daniel – det vägrar han göra

Prins Daniel och kungen.

Prins Daniel fick ett besked från sin svärfar, kung Carl Gustaf. Det var ett tydligt beslut från kungen.

Prins Daniel är en kunglighet som är van vid att arbeta. Innan han träffade kronprinsessan Victoria var han helt inställd på att fortsätta bygga sitt imperium – men så kom kärleken emellan.

Daniel började sin karriärsbana som personlig tränare, men var sedan med och grundade gymkedjan Balance och öppnade tre anläggningar i Stockholm. Allt detta lämnade han dock när han gifte sig med Victoria.

Prins Daniel får ingen lön

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Prins Daniel ser till att finnas vid Victorias sida.

Anders Henrikson

I samband med att förlovningen mellan Daniel och Victoria eklaterades drog sig Daniel tillbaka från affärslivet. Han lämnade hela fyra förtroendeuppdrag på en gång: som vd för Balance, vd och styrelseordförande för Master training och som styrelseledamot i Brasil development.

Samtidigt skulle kungen inte betala någon lön till Daniel. Det gjorde hovet klart.

– Daniel Westling kommer inte erhålla någon lön från hovet, sa hovauditören Axel Calissendorff till Dagens Industri.

– Han har visat en god förmåga att försörja sig själv. Det kommer han säkert att kunna göra fortsättningsvis också.

– Det finns inga regler nu eller efter bröllopet som begränsar Daniel Westlings möjligheter att arbeta aktivt. Han är alltså oförhindrad att vara fortsatt yrkesverksam.

Prins Daniel om sina företag

Men Daniel har haft fullt upp med sina plikter som prins. Han finns ofta vid Victorias sida, plus att han gör egna insatser, bland annat genom sin satsning Prins Daniels Fellowship.

I den gör han sitt yttersta för att förbereda unga entreprenörer för det tuffa yrkeslivet som väntar.

– Jag hade själv inte särskilt mycket kunskap om hur det var att driva företag när jag började. Jag är inte heller helt säker på att det hade hänt om jag inte hade varit omgiven av flera duktiga företagare som uppmuntrade mig. En lärdom jag har tagit med mig är att småföretagare måste vara beredda på att göra allt, från stort till smått och särskilt i uppstarten, har prins Daniel berättat för Svensk Damtidning.

LÄS OCKSÅ: Bilderna avslöjar starka slitningen mellan Madeleine och Chris