Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen förbjuder Sofias vänskap – sätter stopp för prinsessan

10 feb, 2024, 16:30 
Det är inte lätt att vara kunglig. Det finns krav som inte går att förhandla bort.
Annons

Nästa år firar prinsessan Sofia 10 år som kunglig – och sedan hennes liv vändes totalt upp och ned! När Sofia sa "ja" till sin prins Carl Philip sa hon också "ja" till ett helt nytt liv, med nya regler och premisser – bland annat vem hon umgås med.

Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!Brand logo
Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!

Så tvättades prinsessan Sofias bakgrund – innan hon blev kunglig

Det är ingen hemlighet att prinsessan Sofia levde ett helt annat liv innan hon blev kunglig. Samtidigt är det kutym att någon som gifter sig in i kungafamiljen har ett nästintill fläckfritt förflutet. Det sista man vill är att sätta hovets rykte på spel.

I Sveriges Radios podcast Monarkerna berättar Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall om Sofias resa:

– Sofia är ett exempel på hur man lite ”tvättade” hennes bakgrund med utvikningsbilderna, Paradise Hotel och så vidare, genom att hon startade välgörenhetsorganisation. Hon gick från att ha varit med i en skandalsåpa till att hjälpa utsatta barn i Afrika och engagerade sig också för olika hjälporganisationer, säger han.

Sofia och Carl Philip dansar bröllopsvalsen i Karl XI:s galleri efter bröllopsmiddagen i Vita Havet på Kungliga slottet
Störst av allt är kärleken!Jonas Ekströmer/TT

Trots det tvingades Sofia ta emot en hel del hot och hat på nätet när relationen var ett faktum. Det fanns dem som menade att hennes bakgrund gjorde att hon inte var en lämplig prinsesskandidat.

Annons

– Att det skulle ge en sån hatstorm mot mig, och mot oss som par, var en chock, har prinsessan Sofia sagt.

Prinsessan Sofias vänskap stoppas av kungen – får inte

Som Johan T Lindwall konstaterade "tvättade" man Sofias bakgrund, och idag lever hon ett liv långt ifrån det hon hade tidigare. Den kungliga titeln kommer ju med ett ansvar – och en hel del krav och regler.

– Det är fakta, att kungen vill att prinsessan Sofia ska distansera sig från den tiden. Den hör till ett annat liv. Både kungen och drottningen högaktar Sofia och tycker att hon har gjort ett fantastiskt jobb som representant för kungahuset. De är väldigt nöjda med henne, har Johan T Lindwall sagt.

Det gäller till exempel vilka hon umgås med – nu när hon är prinsessa kan hon inte ha kvar sina kopplingar till alla från den tiden.

Annons

När Sofia och Carl Philip gifte sig 2015 gällde det att fundera noga över vilka som fick sig en kunglig inbjudan på posten. Johan T Lindwall berättar i Monarkerna om hur tankarna gick:

– Ska hon bjuda sina gamla kompisar från den här tiden? Kommer hon att bjuda folk från Paradise Hotel? Hon jobbade med Slitz och blev Miss Slitz ett år och så vidare. Det var många som blev strukna, om vi ska vara helt ärliga. Men det fanns några få som var kvar från hennes tidigare liv, som nu fick komma in i värmen, den kungliga värmen, och var med på bröllopet.

Foto: TT

Annons