Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kungen häcklad av kändismannen efter talet – kan inte blunda för det

21 mar, 2023, 13:00 

Kungen sågas för sitt tal.

Annons

Den 27 september gick kungafamiljens viktigaste och mest högtidliga uppdrag av stapeln. Inför riksmötets öppnande sågs kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip göra en stilsäker promenad från slottet och hela vägen till Slottskyrkan.

7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Väl på plats höll kungen sitt traditionsenliga tal – en uppgift han haft sedan 1974 och ett av hans viktigaste på hela året. Han öppnade sitt tal med att trycka på de svårigheter som Sverige och stora delar av världen står inför.

Annons

– Vi såg ekonomisk instabilitet i världen, stigande energipriser och hög inflation. Sverige och andra länder sattes på prov. Sedan dess har det snart gått 50 år. Kriser har kommit och gått, med kännbara påfrestningar, men som land har vi tagit oss igenom dem. Gemensamt, sa kungen.

Kung Carl Gustaf håller tal inför riksmötets öppnande
Kungen håller tal i samband med riksmötets öpppnande.

Hyllningarna efter kungens tal

På sociala medier var det många som blev berörda av kungens tal och efteråt var det många som berömde honom för att ha skött uppgiften alldeles exemplariskt.

Annons

”Tänkvärt och vackert tal av vår käre kung Carl XVI Gustaf. Det blev påtagligt vilken erfarenhet han har när han nämnde att kriser kommer och går”, skrev en person.

”Bra uppläxning av riksdagen från kungen. Hoppas twittrande ledamöter lyssnade på det där om respektfullt offentligt samtal”, skrev en annan.

Sågningen efter kungens tal

Men Vänsterpartiets före detta partiledare Jonas Sjöstedt var inte speciellt förtjust av kungens tal.

I tidningen Arbetet skriver han att han är ”totalt ointresserad av kungahuset” och att tankarna svävade iväg när han tog del av kungens ord.

”När jag var tvungen att lyssna på kungens intetsägande tal vid riksdagens högtidliga öppnande vandrade mina tankar ofelbart till min familjs planer inför helgen eller inköp inför dagens middag”.

Jonast Sjöstedt
Vänsterpartiets före detta partiledare Jonas Sjöstedt var inte imponerad av kungens tal.

Foto: TT

Annons