Kungen i bråk på hovet med personalen

10 nov, 2020, 18:00 
Kungen har en stark vilja – och när konflikter uppstår på hovet brukar han agera.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?

Kungen går runt med ett enormt ansvar vilande på axlarna. Framför allt är han vår statschef, den svenska kronans yttersta och främste representant. I allt han gör representerar han Sverige och den svenska nationen.

Men bortom det storvulna och storslagna är han också en annan sorts chef. Det är han som basar över hovstaterna, som sitter på den yttersta beslutsrätten i frågor som rör kronan och slottet.

Kungen om konflikterna inom hovet

Kungen och drottning Silvia.
Kungen är en följsam men stark ledare.

Men hur ser egentligen det dagliga samarbetet mellan kungen och hans hovpersonal ut? När kungen blev intervjuad av magasinet Chef fick vi en inblick i detta. Kungen var generös nog att bjuda på insikter om hur han är som chef.

Recept.se Nyhetsbrev

– Vi är väldigt personliga. Vi har kul på jobbet. Det tror jag. Massor av skämt. Ibland upplever nog medarbetarna här att jag kanske är lite för ’outspoken’. Men det är viktigt med öppenhet och att kunna vara spontan. Fast risken är ibland att medarbetare kan uppleva mig som mer vrång än jag är, sa kungen i intervjun.

Annons

– Ibland tar jag i lite extra för att spetsa till saker. Blir mer krydda då.

För kungen är det viktigt att vara närvarande som chef. Han vill inte bli en ledare som står vid sidan av och bara kastar ett öga på arbetet då och då.

– Man måste visa vad man vill, och att man är intresserad och kunnig. Chefskap är som att rida. Man måste kunna ge medarbetare fria tyglar och använda lätt handföring, men hela tiden vara beredd att dra åt när det går för fort, sa kungen.

"En tråkig sida"

I intervjun visade kungen prov på en sällan skådad ärlighet kring ett personlighetsdrag som han själv är mindre nöjd med: hans långsinta sida. Kungen avslöjade att det har uppstått konflikter mellan honom och personalen.

– Ja, det har väl hänt. Och det kanske man inte ska (skratt). Man ska nog undvika det, sa kungen.

Den här ordväxlingen mellan reportern och kungen är extra belysande.

Annons

REPORTERN: – Är Kungen långsint?

KUNGEN: – Ja, tyvärr. En tråkig sida.

REPORTERN: – Så om någon tar en ordentlig fight med Kungen så är den personen rökt här på hovet?

KUNGEN: – Ja, så är det nog. En tråkig egenskap som jag är medveten om.

Annons